Uiterlijke Verzorging

Haarstylist dame

BOL / BBL

Dit kun je doen na je studie

Als haarstylist dame kun je werken bij verschillende typen kappersbedrijven: gespecialiseerde damessalons, gemengde kapsalons en specifieke kapsalons. Onder specifieke kapsalons vallen de modegevoelige en trendy salons die zich richten op een bepaalde groepen klanten. De meeste kappersbedrijven zijn gemengde bedrijven. En dan zijn er ook nog de ambulante kappers: kappers die bij de klanten aan huis komen of die in bijvoorbeeld een verzorgingshuis of ziekenhuis werken.
Of misschien is het iets voor jou om achter de schermen bij theaterproducties te gaan werken? Dat is ook mogelijk met deze opleiding.

Je werk varieert van standaardhandelingen tot relatief complexe, specialistische handelingen. Je werkt steeds hygiënisch, zorgvuldig en kwaliteitsbewust. Bovendien kun je ook overweg met lang haar en kun je het mooi opsteken en creatief stylen. Je leeft je in in wat de klant zou willen hebben en doet je werk met een dienstverlenende en een klantgerichte instelling. Je zet je vakmanschap op creatieve wijze in.


Aanmelden Try-out

25642, Haarstylist dame

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Bij voldoende aanmeldingen start de BBL-opleiding ook in februari.

Zowel de BOL als de BBL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

BBL-opleiding
Als je een BBL-opleiding volgt heb je een arbeidsovereenkomst (betaalde baan) met een erkend leerbedrijf van minimaal 16 uur nodig.
Ben je nog leerplichtig en heb je nog geen leerwerkplek gevonden, dan wordt je eerst ingeschreven in de BOL. Als de werkplekovereenkomst geregeld is, word je overgezet naar de BBL.

Wat je verder nog wilt weten

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Het eerste leerjaar is een basisjaar en daarna maak je een keuze voor:

 • Haarstylist dame of Haarstylist heer (1 jaar) of
 • Haarstylist dame en Haarstylist heer (2 jaar)

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.  

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. 

Wat bevat het profieldeel?

 • Behandeling voorbereiden en afronden
 • Basishaarbehandeling uitvoeren
 • Specialistische haarbehandeling uitvoeren

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. De keuzedelen zijn in ontwikkeling.

Internationaal
Het is ook mogelijk om stage in het buitenland te lopen.

Alle studenten hebben de mogelijkheid om te solliciteren voor deelname aan de Excellent klas. In de Excellent klas krijg je speciale lessen en begeleiding van top haarstylisten.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Klantcontact en verkoop
 • Nederlands 3F
 • Visagie
 • Imagestyling
 • Barbier

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Bij deze opleiding betekent dit dat je kunt kiezen voor het volledige praktijkpakket of voor een (beperkt) hygiënepakket dat goedkoper is.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BOL  BBL
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 150,00 € 150,00
Praktijkmaterialen (indien gewenst) vanaf € 400,00  vanaf € 400,00
Beroepskleding € 50,00 € 50,00
Aanvullende voorzieningen    
Laptop met Windows 10, Office 365 en internet vanaf € 250,00 vanaf € 250,00
Oordopjes/ Agenda/pennen/ notitieblok 4 gaten/
ordner/ rekenmachine/ usb-stick
€ 50,00 € 50,00
Leerjaar 2    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 0,00 € 0,00
Praktijkmaterialen € 200,00 € 200,00
Keuzedeel visagie € 50,00 € 50,00
Aanvullende voorzieningen    
Agenda 2021-2022 € 5,00 € 5,00
Leerjaar 3    
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 0,00 € 0,00
Praktijkmaterialen € 165,00 € 165,00
Aanvullende voorzieningen    
Agenda 2022-2023 € 5,00 € 5,00

Na het behalen  van je diploma op niveau 3 kun je door naar een mbo-opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld de opleiding Salonmanager.

Welke leerweg past bij jou?

Beroeps Opleidende Leerweg

3 jarige opleiding

60% op school

Wat is BOL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BOL staat voor beroepsopleidende leerweg waarbij je de hele week naar school gaat. Daarnaast loop je in een bepaalde periode van de opleiding stage. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming genoemd (BPV) en dat doe je bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden
Beroeps Begeleidende Leerweg

3 jarige opleiding

20% op school

Wat is BBL?
Klap uit voor de omschrijving ...

BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg waarbij je leren en werken combineert. Dit betekent dat je meestal één dag per week naar school gaat en vier dagen per week bij een leerbedrijf werkt in de sector waar jij voor gekozen hebt. Je hebt dan een leerbaan, voor minimaal 610 klokuren per jaar.

Om een BBL-opleiding te kunnen volgen, heb je uiterlijk 31 december, na de start van de opleiding op 1 augustus, een arbeidsovereenkomst, of onder bepaalde voorwaarden een vrijwilligersovereenkomst, met een erkend leerbedrijf afgesloten. Alle erkende leerbedrijven zijn te vinden op www.stagemarkt.nl.

Aanmelden

Actueel

Voormalig voorzitter van het college van bestuur, Ben Geerdink, is vrijdag 16 september overleden.