Studenten Rijn IJssel koken ‘herdenkingsmaaltijd’ voor cliënten Pleyade

19

september

2019

Rijn IJssel koken ‘herdenkingsmaaltijd’

Op het menu staan een bruine bonensoep, blote-billetjes-in-het-gras (een stamppot van witte bonen en snijbonen) en een bitterkoekjespudding. Cliënten van locatie Eimersstaete van zorginstelling Pleyade kregen vandaag een zogenaamde ‘herdenkingsmaaltijd’ geserveerd op locatie Kronenburgsingel in Arnhem van Rijn IJssel.

Studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg kookten deze week vier maaltijden voor ouderen in de wijk in het kader van de 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem. “Jongeren mogen deze oorlog nooit vergeten”, zegt de 89-jarige Ten Seldam.

“Studenten koken niet alleen vóór de ouderen, studenten van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn eten de maaltijd ook samen mét de ouderen”, zegt Kelly Pelkman van Rijn IJssel die het koken en uitserveren coördineert. “Door in een ontspannen sfeer te eten, ontstaan er gesprekken over wat de ouderen in de oorlog hebben meegemaakt. Wij vinden het belangrijk dat studenten zich bewust zijn van wat er 75 jaar geleden gebeurd is waardoor wij nu in vrijheid kunnen leven”, legt ze uit als reden van deze activiteit.

de heer Ten Seldam en Rowena Gelens 

Een van de cliënten aan tafel is de 89-jarige Ten Seldam. “Ik vind het leuk dat deze maaltijd georganiseerd wordt. Dit soort eten krijg je tegenwoordig niet meer. Ik heb de oorlog zelf meegemaakt en woonde destijds als 14-jarige jongen ook al in Arnhem. Wij zijn alles kwijtgeraakt. Ik ben het nooit vergeten. Jongeren mogen deze oorlog nooit vergeten.”

“Ik realiseerde me dat ik best een goed leven heb”
Deze activiteit is een van de reeks activiteiten die studenten van Zorg & Welzijn in het kader van de herdenking van de Slag om Arnhem ondernamen. Zo gingen ze ook naar de film Theirs is the Glory, bezochten ze het Airborne Museum Hartenstein en de oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. Vooral het museum en de begraafplaats maakten veel indruk op studenten Eefje de Pagter (16) uit Arnhem en Anouk Sluiter (15) uit Elst. Eefje: “Indrukwekkend om te zien dat de mensen die daar op die begraafplaats liggen voor ons hebben gevochten en dat het er zoveel zijn. Anouk: “Ik realiseerde me toen dat ik best een goed leven heb.”

Ook studenten van de Veiligheidsopleidingen van Rijn IJssel stonden stil bij de Slag om Arnhem. Zij gingen naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, de Canadian War Cemetry en de paradroppings.