Debattoernooi

24

januari

2020

Studenten debatteren voor finaleplek MBO Debattoernooi

Studenten van team De Tijd (Economie & Uiterlijke Verzorging) van Rijn IJssel gaan naar het MBO Debattoernooi op 7 februari bij MBO Amersfoort. Zij wonnen het debattoernooi van Rijn IJssel waarmee ze een plek verdienden op het landelijke toernooi. In Amersfoort gaan de studenten van Rijn IJssel de strijd aan met studenten van andere mbo-scholen in Nederland.

Op het Rijn IJssel Debattoernooi, dat plaatsvond op locatie Middachtensingel in Arnhem, debatteerden twaalf studententeams van diverse opleidingen. In het finaledebat namen De Middjes (team 1 van Economie & Uiterlijke Verzorging) het op tegen team De Tijd (team 2 van Economie & Uiterlijke Verzorging). Zij debatteerden over de stellingen:

  • Tweede Kamerfracties moeten een kwart van hun zetels afstaan aan de jongerenafdeling van hun partij.
  • Wie grensoverschrijdend gedrag vertoont in het uitgaansleven moet een landelijk horecaverbod van een jaar krijgen.
  • Tijdens de Ramadan is openlijk eten en drinken in het bijzijn van vastende studenten asociaal.
  • Ouders moeten via spyware alle digitale communicatie van hun kinderen kunnen bekijken.

Jesse Laport, de stadsdichter van Arnhem, verrichtte de opening van het toernooi.

Jury
Een jury van (oud-)studenten, voorzitter van college van bestuur en twee vertegenwoordigers van de DebatUnie beoordeelde de debatteams. Voor de jury was het een ingewikkelde opgave een winnaar aan te wijzen. Beide teams waren aan elkaar gewaagd. Uit het juryrapport: “Beide teams hebben zich met voor- en tegenargumenten uitstekend verweerd in deze energieke debatstrijd. Het team met de meeste argumenten om het probleem echt op te lossen is gekozen tot winnaar.”

Award
Met de overwinning verdiende het team niet alleen een plek op het MBO Debattoernooi, ze mochten ook nog de felbegeerde Debat Award van Rijn IJssel in ontvangst nemen. Het Rijn IJssel Debattoernooi is een jaarlijks terugkerend evenement en heeft dit jaar voor de zesde keer plaatsgevonden.

MBO Debattoernooi
Het MBO Debattoernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door de Stichting Nederlands Debat Instituut en is een landelijk evenement waaraan jaarlijks zo’n 25 tot 30 mbo-scholen deelnemen. Dit toernooi telt drie debatrondes en één slotdebat tussen de twee beste scholen.