Vertrouwenspersonen
Video bekijken?
Sta dan cookies toe om de video af te spelen
Voel jíj je veilig op school als...
- je wordt gepest of bedreigd?
- je belachelijk wordt gemaakt?
- je klappen hebt opgelopen?
- je seksueel getinte opmerkingen hoort?
- je ziet dat een medestudent een wapen bij zich heeft?
- je merkt dat er drugs zijn op school?
- je vernederd wordt door een docent?
- je een strafmaatregel of schorsing oneerlijk vindt?
Al deze voorbeelden zijn ongewenst gedrag en dat accepteren wij niet. Het voelt in bovenstaande situaties niet prettig. Je voelt je niet vrij, je wordt onzeker en misschien wel bang. Gevolg daarvan kan zijn dat je bepaalde situaties uit de weg gaat. Dat kan weer zorgen voor verzuim op school of tijdens je stage. Dat is niet wat je wilt en ook niet wat wij willen. Wat doe je eraan? Een gesprek helpt!
Houd ogen en oren open
Wij accepteren geen ongewenst gedrag. Je moet je veilig voelen binnen school. Binnen onze school werken veel studenten en medewerkers met elkaar samen. Pesten, (seksuele) intimidatie, geweld en discriminatie zouden niet voor moeten komen. Als het toch voorkomt, willen we er in ieder geval voor zorgen dat het zo snel en zo goed mogelijk wordt aangepakt. Daar hebben we elkaar voor nodig. Houd dus ogen en oren open. Meld wanneer, waar en hoe iets gebeurt dat echt niet kan, ook als je er zelf niets mee te maken hebt. En bedenk, het overkomt niet alleen anderen, het zou ook jou kunnen overkomen!
Bij wie kun je terecht?
Natuurlijk kun je terecht bij iedere medewerker van Rijn IJssel die je vertrouwt. Die medewerker verwijst je door naar medewerkers met een speciale taak, bijvoorbeeld je studieloopbaancoach of trajectbegeleider. Daarnaast hebben wij vertrouwenspersonen in dienst. Met hen kun je rechtstreeks contact opnemen.
Wat doet een vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon:
- is het eerste aanspreekpunt bij kwesties als (seksuele) intimidatie, pesten, racisme en andere vormen van discriminatie, en (fysieke of verbale) agressie of geweld;
- zal je opvangen, te woord staan en elke melding aanhoren, zal je adviseren en, als dat nodig is, doorverwijzen. Vertrouwen en zorgvuldig werken zijn hierbij erg belangrijk;
- kan je bijstaan bij het indienen van een klacht;
- doet niets zonder jouw toestemming. Echter in situaties waarin sprake is van crimineel gedrag (bijvoorbeeld bedreiging, stelen) geldt er voor de vertrouwenspersonen een meldplicht.
Hoe kun je een vertrouwenspersoon bereiken?
Rijn IJssel
t.a.v. Vertrouwenspersonen
Postbus 5162
6802 ED Arnhem
Vertrouwenspersonen@rijnijssel.nl
Of rechtstreeks een vertrouwenspersoon mailen of bellen. Alle vertrouwenspersonen kunnen worden ingezet op elke locatie.