Veelgestelde vragen Laboratoriumtechniek
Aanmelding
Het liefst vóór 1. Er volgt altijd een intakegesprek.
Ja, wiskunde of NaSk I (of beide) in je vakkenpakket is wel een extra voorwaarde. Hoe meer exacte vakken hoe meer kans van slagen.
Niveau 3 Diploma vmbo-kader Niveau 4 Diploma vmbo-theoretisch of mavo Overgangsbewijs van havo-3 naar havo-4 Diploma havo (mogelijke instroom in leerjaar 2) Diploma mbo niveau 2 Er volgt altijd een intake gesprek.
Allround laborant is de opleiding waarbij de nadruk ligt op de praktijk, je wordt breed opgeleid in zowel de biologie als de chemie (niveau 3). De opleiding tot analist is ook praktijkgericht maar daar is een groter deel theoretisch en specialiseer je jezelf tot een chemisch fysisch of biomedische analist (niveau 4).
Het eerste leerjaar start je in de basis, deze is gelijk voor alle uitstroomrichtingen. Alleen het niveau kan variëren. Er wordt goed gekeken welk niveau jou het beste past. Na een positief Bindend Studie Advies (BSA), vervolg je je studie in de opleiding allround laborant of analist. In het tweede leerjaar maak je als analist de keuze voor Biologisch-Medisch of Chemisch-Fysisch analist.
Een Try-out dag kun je je zowel in Arnhem als in Nijmegen voor aanmelden.
Klassen en vakken
Een klas bestaat normaal uit twee groepen van ongeveer 12 studenten (groep A+B of C+D enz). De meeste lessen heb je met beide groepen samen en enkele lessen met een kleinere groep (12 studenten).
Dat verschilt per jaar maar meestal vier klassen die elk bestaan uit twee groepen van ongeveer 12 studenten.
Dat verschilt per jaar maar meestal vier tot vijf klassen die elk bestaan uit twee groepen van ongeveer 12 studenten.
Algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en sport. Vakgericht wiskunde, natuurkunde, biologie, scheikunde, labrekenen. Van scheikunde en biologie krijg je ook praktijklessen aangeboden (2 dagdelen per week) en een blok Algemeen (een dagdeel praktijk) Begeleidende uren LBC (mentoruur), LOB (loopbaan oriëntatie en begeleiding) en eventueel extra studie- en begeleidingsuren
Klik op de afbeelding om het voorbeeldrooster goed te bekijken.
Deze zijn wisselend. We starten meestal om 9:00 uur en de laatste lessen voor de eerste klassen willen we niet langer dan tot 17:00 uur laten duren. Er wordt rekening mee gehouden dat niet alle dagen tot 17:00 uur vol zitten. De donderdagmiddag is gereserveerd voor extra begeleidingsuren en als vergadermoment voor de docenten. Dus dan ben je meestal lesvrij.
Locatie
Het eerste jaar (basis) is de opleiding hetzelfde op beide locaties. Vanaf het tweede leerjaar volg je de opleiding allround laborant in Arnhem, en de opleidingen chemisch fysisch analist en biologisch medisch analist in Arnhem of Nijmegen. Sommige keuzedelen (leerjaar 2 & 3) worden op één locatie gegeven. In aanloop naar de keuzedelen krijg je daar nog extra informatie over in het tweede jaar.
In het eerste jaar nog niet. Vanaf het tweede jaar is het afhankelijk van je opleiding (allround laborant / chemisch fysisch analist / biologisch medisch analist) en de gekozen keuzedelen. Dan kan het zijn dat je wisselt van locatie.
Laan van Scheut 2 ligt op loopafstand van station Nijmegen Heyendaal (5-10 minuten). Vanaf Centraal station Nijmegen vertrekken om de paar minuten bussen naar de locatie van de school (HAN Campus, halte Kapittelweg) op 2 minuten loopafstand van de bushalte.
Ja, Tech Plaza, Tivolilaan 40, ligt op loopafstand van station Velperpoort (12 minuten). Ook rijden er om de 10 minuten bussen vanaf Arnhem Centraal.
Benodigdheden & kosten
Boeken, labjas, een veiligheidsbril en een laptop. Dit kun je vinden op de boekenlijst van de opleiding.
Nee dat hoeft niet. Let er wel op dat het glas van je bril veilig is, vraag dit zo nodig na bij de opticien.
Waar moet je laptop aan voldoen? Windows 10 (dus geen Apple of Android) Minimaal 10 inch scherm (groter is wenselijk, kleiner niet) Lichtgewicht (dit is een advies, je moet er dagelijks mee naar school) Ingebouwde webcam of mogelijkheid tot het aansluiten van een webcam Via school ontvang je het Office 365 pakket. Dit hoef je dus niet extra aan te schaffen. Je zult vooral gebruik gaan maken van SBIS en programma
s als Excel, Word, PowerPoint en MS Teams op de laptop. Je hebt geen extreem groot geheugen nodig voor school. Het ligt er ook aan wat je naast school zelf met de laptop wilt gaan doen.Op de website vind je bij de opleiding een indicatie van de kosten. Scrol bij de opleiding naar beneden en kijk onder 'Dit moet je weten'. Daar vind je een kopje 'Kosten en lesmateriaal'.
Beroepspraktijkvorming (BPV of stage)
Bij de opleiding allround laborant loop je stage in het derde leerjaar. De stage bij de opleiding Biologisch-medisch of Chemisch-fysisch analist volg je in de eerste of tweede helft van het derde leerjaar (4 dagen per week) en het gehele vierde leerjaar, afhankelijk van de gekozen richting en gekozen keuzedelen.
Nee, de school regelt de stage. Het kan zijn dat je hiervoor moet reizen.
Begeleiding
Bij de begeleiding zijn verschillende medewerkers van Rijn IJssel betrokken.
Docenten en instructeurs
De docenten en instructeurs zijn het eerste aanspreekpunt van elke student.
Loopbaancoach (LBC)
De loopbaancoach heeft tot taak de studenten van een groep te begeleiden en de studieomstandigheden te optimaliseren. De Loopbaancoach onderhoudt contacten met de individuele studenten van de klas/groep, met de lesgevende collega
s, met het trajectbureau en met de ouders/verzorgers. De begeleiding bestaat in het coachen van studenten in hun studievoortgang en persoonlijke, professionele en loopbaanontwikkelingTrajectbureau (onderdeel van het student support center, SSC)
De trajectbegeleider biedt ondersteuning op het gebied van studie- en loopbaanbegeleiding en bij problemen die niet rechtstreeks voortvloeien uit je studie. Bij laboratoriumtechniek hebben we meerdere trajectbegeleiders. Alle dagen van de week is een van de trajectbegeleiders voor gesprekken beschikbaar. Afspraken kunnen gedurende de gehele schooldag worden gemaakt. Voor meer informatie kun je altijd even binnenlopen. De trajectbegeleiders zijn te bereiken via het centrale nummer van de locatie.
Hier kun je ook meer over verschillende andere mogelijkheden lezen.