Wij zijn Rijn IJssel

Milan en Sybren | Twee broers, één opleiding

Milan (links) en Sybren Kuiper

Twee broers, één opleiding en dezelfde ambitie. Maak kennis met Milan (19) en Sybren (22) Kuiper. Waar de jongste net klaar is met de opleiding chemisch-fysisch analist heeft de oudste van de twee die eerder al met succes afgerond. Wat volgt, dan wel is gevolgd: een vervolgstudie in het hbo. Daarbij heeft Milan gebruikgemaakt van de mogelijkheid om géén laatste stage lopen, maar alvast eerstejaarsvakken voor het hbo doen.

De wegen van Milan en Sybren hebben de afgelopen jaren behoorlijk synchroon gelopen. Beiden brachten hun middelbareschooltijd door bij Pantarijn in Rhenen. En het was hun scheikundeleraar die een grote rol speelde bij hun latere studiekeuze. Hij was echt supertof, herinnert Sybren zich. Ja, die man heeft er wel voor gezorgd dat ik uiteindelijk gekozen heb voor deze studie, vult zijn jongere broer aan.

Moeder

Dat de twee jongemannen de bétakant op zouden gaan, was geen verrassing. Hun moeder is werkzaam in de levensmiddelentechnologie en doet daar onder meer veel labwerk. Hun vader is bosbouwkundige. Maar vooral aan onze moeder kunnen we veel vragen over onze eigen schoolwerk, zeggen de twee. Milan: Al ben ik wel wat minder goed in het vragen om hulp dan Sybren, haha!

Inmiddels heeft Sybren zijn eerste jaren bij de chemieopleiding aan de HAN erop zitten. Het begin was moeizaam, zegt hij. Ik vond de overstap echt wel moeilijk. Daarom heb ik het tweede jaar ik mocht het eerste overslaan nu twee keer gedaan. Ik moet dus nog twee jaar verder studeren.

Stage vervangen

Milan kiest voor een andere route. Rijn IJssel en de HAN bieden namelijk de mogelijkheid de laatste stage in het mbo te vervangen door het volgen van enkele vakken aan de hogeschool. Doordat ik dat met succes heb doorlopen, krijg ik nu mijn propedeuse. Daarnaast ben ik alvast wat meer gewend aan het hbo, omdat ik er al lessen heb gehad. Het hbo is veel theoretischer dan het mbo, dat is echt wel even wennen. De geboden doorstroomroute kunnen de broers dan ook iedereen aanbevelen. Milan: Het is een fijne manier om door te kunnen stromen. Sybren onderschrijft dat: Ik had het achteraf gezien ook wel op die manier willen doen.

Wat gaat de toekomst ze brengen? Sybren weet het nog niet precies. Ik ga een specialisatie in organische chemie doen. Maar verder plan ik niet heel ver vooruit. Ik heb wel interesse in iets met het milieu. Groene chemie, ofzo. Milan is wat uitgesprokener: Ik wil eigenlijk in een fabriek gaan werken, bij een bedrijf als Shell of een grote voedselproducent. En daar dan met chemische processen aan de slag.