Wij zijn Rijn IJssel

Van icter in Turkije naar badkamermonteur in Nederland: Hier word ik écht blij van

Geslaagd! Ozan Maras (28) heeft zijn Entree-diploma Dienstverlening en Zorg binnengesleept. Maar uitgeleerd is hij nog lang niet. Ik wil graag allround installatiemonteur worden op hbo-niveau en heel goed Nederlands leren praten.

Ozan weet pas enkele maanden waar hij écht gelukkig van wordt: klanten helpen en badkamers installeren. Dat had hij zich een paar jaar geleden niet voor kunnen stellen. Toen woonde hij nog in Turkije, droeg een bril en werkte als icter acht uur per dag achter zijn computer. Het was een goede baan, vertelt Ozan, die eerder ook aan een Turkse Universiteit studeerde. Maar ik werkte constant met mijn hoofd en had geen collegas. Dat is eigenlijk niet gezond. Aan het einde van de dag had ik hoofd- en oogpijn. Vandaar ook die bril.

Werken in de bouw is mooi

Toen vertrok hij naar Nederland en lag zijn carrièrepad ineens weer open. Ozan koos voor de Entree-opleiding Dienstverlening en Zorg. In eerste instantie omdat zijn vrouw zei dat de zorg wel bij hem paste. Maar gaandeweg bleek juist de dienstverlenende kant een betere match. Een stage bij Kuipers Badkamers in Huissen bevestigde wat Ozan al dacht: in de bouw werken, is mooi werk.

Elke week een andere badkamer

Eerst mocht Ozan koffie serveren aan klanten en korte gesprekken voeren. Maar al snel kwam daar installatiewerk bij. Inmiddels hangt hij aan de lopende band badkamermeubels op maat op bij klanten. Wat hij zo mooi vindt aan het vak? "Elke week een ander huis en een andere badkamer. Lekker met m'n handen werken. Geen monotone baan meer. Ik ben hier écht blij, vertelt hij opgetogen. En die bril? Die draagt Ozan inmiddels niet meer. De hoofd- en oogpijn zijn weg.

Ik weet zeker dat het gaat lukken

Ozan is zo enthousiast over zijn nieuwe vak dat hij er nu ook echt alles over wil leren. Volgend jaar start hij dus met Installatietechniek op niveau 2. En wie denkt dat dat zijn eindpunt is, heeft het mis. Zijn dromen gaan veel verder. Rekenen en alle andere vakken gaan heel goed. Alleen Nederlands is lastig. Eén woord heeft meerdere betekenissen. Soms denk ik: wat bedoel je nu precies? Maar ik weet zeker dat het gaat lukken om goed Nederlands te praten. En als dat lukt, ga ik voor een hbo-diploma.