Podiumkunsten

Danser | Urban

BOL

Dit kun je doen na je studie

Deze opleiding is een van de Topopleidingen van 2020 en heeft als uitgangspunt diverse urban dansstijlen in het programma.  Ben jij jezelf constant aan het uitdagen en kun je geen dag zonder urban dansstijlen? Dan is deze opleiding passend voor jou!

Deze dansopleiding is uniek vanwege de combinatie van zowel commerciële als underground dansstijlen. De kracht van de opleiding ligt bij het maatwerk dat wij jou als student kunnen bieden. Je krijgt les van docenten die aanzien hebben in de danswereld!

Bij de dansopleiding Urban willen we jouw aansluiting met de Urban community versterken en bovendien schenken we door middel van opdrachten, activiteiten en stages veel aandacht aan het commerciële werkveld. De studie bereidt je niet alleen danstechnisch, maar ook artistiek en zakelijk voor op je toekomstig werkterrein.

Afgestudeerden van deze opleiding 

 • dansten bij shows zoals Blaze The Show of Ladies of Soul.
 • dansten bij Introdans in een choreografie van Karole Armitage. 
 • choreografeerden bij diverse shows en evenementen zoals Everybody dance now. 
 • wonnen diverse nationale en internationale battles zoals Just Debout en organiseerden hun eigen battles zoals Soulcypher.
 • richtten hun eigen dansschool op, zoals Urban Park of geven les bij bijvoorbeeld Global Dance Centre, het Hiphophuis en Studio26.
 • zetten hun eigen dance crew op, zoals Soul Catz, Soul Selected en Rebellion Rookeez.
 • organiseerden diverse openingen en bedrijfsfeesten.

De opleiding Rijn IJssel Dans Urban wordt samen met Studio26, podium voor creatieve industrie, uitgevoerd.

 studio26

25652, Danser

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren aan het hbo.

Je kunt in overleg bij deze opleiding het hele jaar door instromen zolang het maximale aantal van 55 studenten nog niet is bereikt.

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend
Als aanvullende eis verwachten we van jou een topauditie. Er is altijd veel belangstelling voor deze opleiding. Meld je dus zo snel mogelijk aan. Je ontvangt dan een uitnodiging voor de auditie.

Auditie

Misschien zijn we wel op zoek naar jou voor het schooljaar 2022-2023. Je krijgt een uitnodiging voor de auditie als je je voor de opleiding hebt aangemeld. Deze uitnodiging ontvang je uiterlijk twee weken voor de auditiedatum met meer informatie over de auditiedag. De audities voor het studiejaar 2022-2023 worden gehouden op:

 • Zaterdag 5 februari 2022
 • Zaterdag 12 maart 2022
 • Vrijdag 8 april 2022

De auditie bestaat uit verschillende Hip-hoplessen, een solo-choreografie van circa één minuut, een freestyle sessie en je krijgt een maak-opdracht.

Sluit je deze dag af met een positief resultaat, dan word je uitgenodigd voor een tweede ronde. Na de tweede ronde volgt nog een intakegesprek waarin je vertelt over jouw ambities en motivaties.
Bij de auditie kijken we naar danstechnische vaardigheden, ontwikkelbaar talent, creativiteit en persoonlijkheid. We krijgen energie van mensen met een natuurlijke en fitte uitstraling waarbij conditie en kracht ook een belangrijke rol spelen.

Wildcard

Soms komen dansdocenten zulke uitzonderlijke talenten tegen dat we deze groep graag een unieke kans willen bieden. Onder andere hiervoor werken we met een wildcard. Talenten die een wildcard ontvangen hoeven geen aparte auditie meer te doen, maar hebben een intakegesprek met een van de studieloopbaanbegeleiders. Op basis van dit gesprek wordt bepaald of ze op de opleiding terecht komen. Wil jij kans maken op een wildcard? Overtuig ons tijdens de auditietraining en wie weet win je er eentje!

Aanvullend
We kunnen maar een beperkt aantal studenten toelaten. Voor de opleidingen Danser nemen we in het totaal maximaal 55 studenten aan.

Wat je verder wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je ongeveer 70% van de tijd les krijgt en 30% in de praktijk bezig bent. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Praktijklessen
Tijdens de praktijklessen kom je in aanraking met een grote verscheidenheid aan stijlen: hiphop, popping, locking, house, freestyle, funk, breakdance, waacking, vogue, salsa en afro. Bovendien krijg je vakken zoals dansmaker/compositie, body awareness en urban contemporary en verschillende opdrachten waarbij je dans kunt combineren met fotografie, film en fashion. Het praktische deel van de opleiding wordt verzorgd door een vaste kern van docenten van Studio26, aangevuld met gastdocenten en gastchoreografen.

Je wordt gestimuleerd om je eigen performance te verfijnen, verschillende lagen in de choreografie te ontdekken en je fysieke grenzen te verleggen. Je gaat aan de slag met het maken van eigen werk en je leert hoe je jezelf kunt presenteren, zowel individueel als in groepsverband.
In de vrije avondtrainingen ontmoet je andere dansers en leer je van elkaar volgens het principe: Each one teach one!'

Theorielessen
In het eerste jaar staat de beheersing van de danstechnische vakken centraal. Naast de danstechnische vakken krijg je ook theorielessen. Dit zijn niet alleen vakken als Nederlands, Engels en rekenen, maar ook vakken als anatomie, voeding, urban history, PR & marketingcommunicatie, evenement organisatie en ondernemerschapsvaardigheden.
Je leert hoe je leerlingen van middelbare scholen kunt inspireren met jouw manier van lesgeven. Je wordt namelijk ook opgeleid als begeleider voor het geven van workshops.

Stage
Een vast onderdeel van de dansopleiding zijn de praktijkuren die je opdoet in de vorm van stages. Rijn IJssel werkt hiervoor nauw samen met Stichting Kunst in Beweging en de afdeling events van Studio26. Zo is Studio26 betrokken bij diverse events zoals het Kunst en Theatergala in AFAS LIVE in Amsterdam, het Gelders Sportgala, het Framed Festival Papendal, het Hiphopfestival SoulCypher, OrokanaWorld en is bijvoorbeeld Dinnershow Goud het ideale stageadres voor onze studenten.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te oefenen. Je krijgt gedurende de opleiding alle ruimte om op onderzoek uit te gaan om jouw ideeën om te zetten in eigen producten. Zo maak je bijvoorbeeld eigen stukken en videoclips. 

We willen we jouw aansluiting met de Urban Community versterken en bovendien is er door opdrachten, activiteiten en stages veel aandacht voor het commerciële werkveld. De studie bereidt je niet alleen danstechnisch, maar ook artistiek en zakelijk voor op je toekomstig werkterrein.

We gebruiken de ervaring en kennis van de docenten en coaches bij het maken van een verbinding met jou als student. Wij vinden het belangrijk om naar jou te luisteren en mee te bewegen met jouw groei. Tijdens de opleiding word je in het traject van eigen dromen en talenten ontwikkelen persoonlijk begeleid. Je krijgt hierbij alle ruimte om uit je comfortzone te stappen en uitdagingen aan te gaan. Oftewel: fouten maken mag!

Wat wij belangrijk vinden bij de dansopleiding Urban zijn creativiteit, zelfonderzoek en persoonlijke groei! Onze studenten hebben lol in het uitproberen en voelen ruimte en vrijheid om eigen ideeën uit te werken. Je krijgt een steeds beter beeld van jezelf als artiest in het nu en voor de toekomst. 

Het bewust worden van jouw eigenheid speelt bij ons een grote rol. Door te focussen op je persoonlijke groei leer je hoe je jouw mindset sterker kunt maken en kunt inzetten. 

Je krijgt uiteraard ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels  en Loopbaan & Burgerschap. 

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Hiermee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. 

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. 
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Ondernemerschap mbo
 • Livetechniek
 • Voorbereiding hbo

Lees meer over keuzedelen

Om een goed beeld te geven van de opleiding delen oud-studenten hun ervaringen bij onze dansopleiding Urban. Zo komen onze studenten op allerlei plekken terecht.

Ruben Verhoeven (2012)
"Ik werk als danser bij onder andere Blaze the Show, Ladies of Soul, Ghetto Funk Collective en Soul Catz. Verder doe ik veel mee aan battles en heb internationaal al veel prijzen gewonnen, waaronder Juste Debout. Ook word ik veel gevraagd als jurylid en organiseer ik zelf jaarlijks het dance event Soulcypher. Daarnaast vind ik het mooi om mijn passie en ervaring door te kunnen geven als docent. Zo geef ik nu zelf les aan de studenten van de dansopleiding Urban en stimuleer hun om het maximale uit hun opleiding te halen, zoals ik dat zelf destijds ook heb gedaan."

Carmen Smit (2016)
"Na het afronden van de dansopleiding wilde ik fulltime aan de slag in de dansindustrie. Ik ben me gaan richten op het lesgeven en ben als dansdocent inmiddels verbonden aan diverse dansscholen. Ook word ik regelmatig gevraagd voor het geven van workshops en word ik als uitvoerend danser ook regelmatig geboekt voor films, videoclips en optredens. Momenteel maak ik deel uit van het dansdocententeam van Rijn IJssel. Ik verzorg de commerciële lessen voor de dansopleiding Show Allround, hiphoplessen bij de Urban dansopleiding en maak choreografieën voor onder andere Dinnershow Goud."

Chayennah Morgenland-Batlajar (2018)
"De lessen tijdens de opleiding brachten mij naast informatie ook veel inspiratie. Zo kregen we ook de kans om onze eigen visie te vormen en onze creativiteit te laten groeien in kunstwerken. Deze eigen werken presenteerden we aan verschillend publiek met verschillende doeleinden, zoals het inspireren van studenten tijdens de tour met Jeugdzorg, het bieden van entertainment bij dinnershows of het maken van persoonlijk werk voor de examenvoorstelling."

Luuk ten Harkel (2018)
"Al tijdens het laatste jaar van de opleiding ben ik me gaan oriënteren in het werkveld. Zo heb ik elke kans om les te kunnen geven aangegrepen en dat heeft er voor gezorgd dat ik veel ervaring heb opgedaan. Inmiddels ben ik al weer bijna een jaar afgestudeerd en werk ik voor diverse dansscholen zoals Flex Dansstudio, LG-Dance, Studio26 en Mars Bentum. Daarbij liggen er vier aanvragen van andere dansscholen én ben ik bezig met het opzetten van een eigen bedrijf binnen de danswereld."

Onze docenten zijn actief binnen de Urban Community en dé experts in hun eigen stijl. Het docententeam bestaat onder andere uit Ruben Chi, Ro "Revo" Dhesi, Senna Amarnis, Sascha Lekatompessy, Carmen 'Chloe' Smit, Giovani 'Dimension' Vreede, Wesley Rommy, Leandro Vanenburg, Jamahl Heljanan, Sharina Presnie en Milly Trouerbach.

Daarnaast zijn er ook vaak gastdocenten of gastchoreografen aanwezig die nationaal en internationaal werkzaam zijn in het werkveld. Voorbeelden zijn Denden Karadeniz, Jennifer Romen, Precious Alvares, Shahin Damka, Tamara Robledo Oud, Ricardo 'Goofy' Hendriks, Gilbriano 'Pop-I' Kertokalio, Hassani le Couvreur, Argil Randon Le Couvreur, John Agesilas, Navanio Herkul, Nikisha Samson, Farah van Stokkum en Nina Funk.

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BOL
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 15,00
Danskleding  
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 15,00
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Excursie Berlijn (optioneel) € 450,00
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 0,00
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na deze driejarige opleiding kun je een hbo-opleiding gaan doen, bijvoorbeeld:

 • Hbo-dansopleidingen: docent, uitvoerend en choreografie
 • Creatieve opleidingen op gebied van theatertechniek, fotografie, multimedia design, beeld & geluid, audiovisueel, gaming, muziek
 • Sociale opleidingen zoals hbo Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) of Creatieve Therapie
 • Hbo Kunst en Economie of Marketing
 • Hbo Fysiotherapie
 • Hbo Pabo

Actueel

Na lang wachten is het zover: Witte Villa op de Arnhemse ENKA-campus is maandag 21 maart officieel in gebruik genomen. De stafdiensten en het college van...