Lassen

Booglassen TIG NIL niveau 2 RVS

TIG lasser aan het werk

Booglassen TIG NIL niveau 2 RVS

Leer werken met booglassen TIG op een hoger niveau en leer de diverse lasposities in RVS. De opleiding Booglassen TIG NIL niveau 2 RVS maakt van jou een vakbekwaam booglasser in deze lasposities.

Deze opleiding zorgt voor een goede aansluiting voor de vervolgopleiding Booglassen TIG NIL niveau 3. TIG staat voor Tungsten Inert Gas en kenmerkt zich door verhitting onder een gasbescherming door de boog van een niet- afsmeltende elektrode. Het toevoegmateriaal wordt met de hand toegediend waardoor er doorlopend met 2 handen gewerkt moet worden.

Je bent 70 procent van je opleiding bezig in de praktijk en 30 procent met theorie. Je leert werken met de meest moderne lastechnologie. Na het afronden van de opleiding kun je aan de slag als lasser. Als je zowel je theorie- als praktijkexamen hebt behaald, krijg je een landelijk erkend diploma van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Wat leer je?

De opleiding wordt uitgevoerd in roestvast staal en omvat hoeklassen in verschillende posities. De V-naad wordt verticaal opgaand uitgevoerd (positie PF). Er wordt ook een pijplas gemaakt uit de zij (positie PC). Ook wordt er een verbinding gelast met een verticaal opgaande hoeklas (positie PF) met een a-hoogte van 2 mm. Hierbij wordt ook gewerkt met backing gas (formeergas).

Naast praktijklessen, krijg je ook theorie. Hierin leer je meer over:

  • Processen en apparatuur
  • Materiaalgedrag bij het lassen
  • Constructies
  • Fabricage en toepassingen

De opleiding bestaat uit 16 lesavonden van 3 uur. Per avond wordt 1 uur theorieles gegeven en 2 uur praktijkles. In de klas zitten maximaal 10 deelnemers. Houd rekening met ongeveer 3 uur per week zelfstudie.

Je rondt je opleiding af met een NIL-diploma, een Europees erkend diploma. Liever alleen de praktijk volgen? Dat kan ook. Je meldt je dan aan voor alleen een praktijkexamen. Na het behalen van het praktijkexamen, ontvang je een NIL-praktijkverklaring. Als je vervolgens binnen twee jaar alsnog het theorie-examen behaalt, kun je de praktijkverklaring inwisselen voor een NIL-diploma.

Voor wie is deze cursus?

Ben jij een TIG-lasser die zich verder willen bekwamen in de diverse lasposities in roestvast staal? Dan is deze opleiding geschikt voor jou. Deze opleiding wordt gegeven in roestvast staal en is gericht op het behalen van het diploma op niveau 2. Het is wel gewenst dat je beschikt over het niveau van NIL niveau 1.

Lesdagen en materiaal

De opleiding Booglassen TIG NIL niveau 2 RVS start in februari en september. Je volgt één lesavond per week en kunt je aanmelden voor de maandag-, dinsdag- of woensdagavond. Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start.

Neem voor deze lasopleiding werkschoenen en geschikte werkkleding mee.

Kosten

De kosten voor deze lasopleiding zijn 2800,00 inclusief de examenkosten. Let op: de prijs is onder voorbehoud in verband met de enorme prijsstijging van grondstoffen.

Meer weten?