Lassen

Booglassen TIG NIL niveau 2 Staal (S235)

Booglassen TIG NIL niveau 2 Staal (S235)

Leer werken met booglassen TIG op een hoger niveau en leer de diverse lasposities in staal (S235). De opleiding Booglassen TIG NIL niveau 2 Staal (S235) maakt van jou een vakbekwaam booglasser in deze lasposities.

TIG is de afkorting van Tungsten Inert Gas. Dit lasproces is geschikt voor nauwkeurig laswerk en behoort tot het elektrisch booglassen. De lasboog komt tot stand bij verhitting onder gasbescherming tussen een niet-afsmeltende elektrode ('tungsten') en het werkstuk.

Het beschermgas is altijd een inert gas dat niet vanzelf reageert met het lasproces. Het toevoegmateriaal wordt met de hand toegediend waardoor er steeds met twee handen moet worden gewerkt.

De opleiding Booglassen TIG NIL niveau 2 Staal (S235) is een goede voorbereiding op de vervolgopleiding Booglassen TIG NIL niveau 3.

Wat leer je?

De opleiding Booglassen TIG op niveau 2 wordt gegeven in roestvast staal. Je zult werken in staal (S235) en met hoeklassen in verschillende posities. De V-naad wordt verticaal opgaand uitgevoerd (positie PF). Er wordt ook een pijplas gemaakt uit de zij (positie PC). Ook wordt er een verbinding gelast met een verticaal opgaande hoeklas (positie PF) met een a-hoogte van 2 mm. Hierbij wordt gewerkt met backing gas (formeergas).

Naast praktijklessen, krijg je ook theorie. Hierin leer je meer over:

  • Processen en apparatuur
  • Materiaalgedrag bij het lassen
  • Constructies
  • Fabricage en toepassingen

De opleiding bestaat uit 16 lesavonden van 3 uur. Per avond wordt 1 uur theorieles gegeven en 2 uur praktijkles. In de klas zitten maximaal 10 deelnemers. Houd rekening met ongeveer 3 uur per week zelfstudie.

Je rondt je opleiding af met een NIL-diploma, een Europees erkend diploma. Liever alleen de praktijk volgen? Dat kan ook. Je meldt je dan aan voor alleen een praktijkexamen. Na het behalen van het praktijkexamen, ontvang je een NIL-praktijkverklaring. Als je vervolgens binnen twee jaar alsnog het theorie-examen behaalt, kun je de praktijkverklaring inwisselen voor een NIL-diploma.

Voor wie is deze cursus?

Deze opleiding staat open voor iedereen. Blijkt dit niveau toch niet bij jou te passen? Dan krijg je van ons na enkele lessen een opleidingsadvies en de mogelijkheid om van niveau te wisselen.

Lesdagen en materiaal

De opleiding Booglassen TIG NIL niveau 2 Staal (S235) start in februari en september. Je volgt één lesavond per week en kunt je aanmelden voor de maandag-, dinsdag- of woensdagavond. Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start.

Neem voor deze lasopleiding werkschoenen en geschikte werkkleding mee.

Kosten

De kosten voor deze lasopleiding zijn 2750,00 inclusief de examenkosten. Let op: de prijs is onder voorbehoud in verband met de enorme prijsstijging van grondstoffen.