Lassen

Booglassen TIG NIL niveau 3 Aluminium

Booglassen TIG NIL niveau 3 Aluminium

Deze cursus richt zich op de complexere onderdelen van het TIG-lassen, op basis van het officiële curriculum voor niveau 3 samengesteld door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

TIG staat voor Tungsten Inert Gas en kenmerkt zich door verhitting onder een gasbescherming door de boog van een niet- afsmeltende elektrode. Het toevoegmateriaal wordt met de hand toegediend waardoor er doorlopend met 2 handen gewerkt moet worden. Je leert werken met de meest moderne lastechnologie. Als je zowel je theorie- als praktijkexamen hebt behaald, krijg je een landelijk erkend diploma van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

De opleiding Booglassen TIG NIL niveau 3 Aluminium is een goede voorbereiding op de vervolgopleiding Booglassen TIG NIL niveau 4.

Wat leer je?

Praktijk

  • Het correct toepassen van hechtlassen, ter voorbereiding van de las
  • Het maken van binnenhoeklassen in plaat en buismaterialen van aluminium in de posities PB, PF en PC
  • Het lassen van een V-naad in 3 mm plaat in PA positie
  • Het lassen van een V-naad in 4 mm plaat in PF positie. Deze wordt visueel en radiografisch beoordeeld.
  • Een pijp-pijp-plaatverbinding in PH positie.

Theorie

Naast praktijklessen, krijg je ook theorie. Hierin leer je meer over:

  • Processen en apparatuur
  • Materiaalgedrag bij het lassen
  • Constructies
  • Fabricage en toepassingen

De opleiding bestaat uit maximaal 27 weken waarin 60 uur praktijkles en 21 uur theorieles wordt gegeven. In de klas zitten maximaal 10 deelnemers. Houd rekening met ongeveer 3 uur per week zelfstudie.

Je rondt je opleiding af met een NIL-diploma, een Europees erkend diploma. Liever alleen de praktijk volgen? Dat kan ook. Je meldt je dan aan voor alleen een praktijkexamen. Na het behalen van het praktijkexamen, ontvang je een NIL-praktijkverklaring. Als je vervolgens binnen twee jaar alsnog het theorie-examen behaalt, kun je de praktijkverklaring inwisselen voor een NIL-diploma.

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is voor de gevorderde lasser die door middel van TIG-lassen dunne plaat en pijp moet verwerken én voor lassers die nog geen ervaring hebben met TIG-lassen maar daar in de toekomst mee te maken krijgen. Deze lascursus biedt bovendien de mogelijkheid om het startniveau te behalen voor de lasopleiding op niveau 4. Het is wel gewenst dat je beschikt over het niveau van NIL niveau 2.

Lesdagen en materiaal

De opleiding Booglassen TIG NIL niveau 3 Aluminium start in oktober. Je volgt één lesavond per week en kunt je aanmelden voor de maandag-, dinsdag- of woensdagavond. Bij voldoende inschrijvingen gaat het aanbod definitief van start.

Neem voor deze lasopleiding werkschoenen en geschikte werkkleding mee.

Kosten

De kosten voor deze lasopleiding zijn 3850,00 inclusief de examenkosten. Let op: de prijs is onder voorbehoud in verband met de enorme prijsstijging van grondstoffen.