Techniek & ICT

NEN 9140 VOP (basis)

NEN 9140 VOP (basis)

Werken aan elektrische autos? Tijdens de training NEN 9140 VOP (basis) leer je als autotechnicus nieuwe vaardigheden waarmee je elektrische en hybride voertuigen onderhoudt en veilig op de weg krijgt.

NEN 9140 is een werkvoorschrift dat aangeeft hoe je veilig kunt werken aan hybride en elektrisch aangedreven voertuigen. Als technicus in de automobielbranche krijg je steeds meer te maken met elektrisch aangedreven voertuigen. En daarmee ook met nieuwe technologieën en nieuwe risicos.

Bij ondeskundig handelen kunnen deze risicos tot ernstige schade en letsel leiden. Denk aan gevaarlijke elektrische spanningen oplopend tot vele honderden volts. Daarom is het zo belangrijk om de vaardigheden te beheersen waarmee je de werkzaamheden aan e-voertuigen kunt uitvoeren.

Wat leer je?

Elektrische voertuigen vragen om nieuwe vaardigheden. Denk hierbij aan onderhoud, reparatie, diagnose en werkzaamheden/metingen aan het HV hoog-voltagesysteem. Hoe je veilig deze werkzaamheden aan een hybride en/of elektrisch aangedreven auto verricht, leer je tijdens de training NEN 9140 VOP (basis).

In de training behandelen we de onderwerpen:

  • EV- componenten van e-voertuigen herkennen en benoemen
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen en gereedschappen
  • Veiligheidsmaatregelen en veiligheidsrisicos bij het werken aan e-voortuigen
  • De veiligheid van je eigen werkplek vaststellen
  • het HV-systeem onderbreken volgens het voorschrift van de fabrikant

Je leert als technicus op een veilige manier onderhoud en reparaties aan e-voertuigen te doen. Bij een positief eindresultaat van de theorie- en praktijktoets krijg je een certificaat NEN 9140 VOP.

Voor wie is deze cursus?

Werk jij aan elektrische en hybride voertuigen? En heb je nog niet genoeg kennis van deze systemen om werkzaamheden aan deze voertuigen verantwoord te kunnen doen? Dan is de training NEN 9140 VOP (basis) iets voor jou.

Om te kunnen deelnemen, beschik je onder meer over voldoende systeemkennis van elektrische voertuigen. Voor deze opleiding is een werk- en denkniveau Niveau 2 gewenst.

Duur

De training bestaat uit een praktijk- en theoriedeel en omvat één bijeenkomst van zes uur. Houd rekening met ongeveer vier uur aan zelfstudie voor de gehele training. De startdatum is op aanvraag.

Locatie

Tech Plaza, Rijn IJssel, Tivolilaan 40, 6824BW Arnhem

Groepsgrootte

Minimaal 8 en maximaal 10 deelnemers.

Kosten

De kosten voor de NEN 9140 VOP van 355,00 per deelnemer zijn inclusief een maaltijd tijdens de training.

Meer informatie?