Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Leidinggevende bakkerij (koptraject)

BOL

Dit kun je doen na je studie

Als Leidinggevende bakkerij geef je in grotere brood- en-of banketbakkerijen of patisserieën leiding aan productiemedewerkers. Je bent de schakel tussen de medewerkers en de eigenaar van het bedrijf.

Je werkt als het nodig is mee in de productie en bent dus in staat om zowel brood en banket te maken als medewerkers aan te sturen. Je waarborgt de kwaliteit van de bakkerijproducten en voortgang in de productie. Je bepaalt mede het beleid en bewaakt de naleving van wettelijke voorschriften. Je hebt een pro-actieve houding en zorgt voor een goede werksfeer onder de collega’s. Het ene moment doe je de administratie op kantoor, het volgende moment werk je aan een bruidstaart. Van afwisseling gesproken!

Kijk naar het filmpje Leidinggevende bakkerij voor meer informatie.

23082, Brood en banket (Leidinggevende bakkerij)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.
         

De BOL-opleiding duurt 1 jaar.

Toelating

Dit koptraject is alleen toegankelijk als je beschikt over het diploma Zelfstandig werkend bakker of Patissier.

Aanmelden ná 1 april voor schooljaar 2018-2019

Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen en heb jij je nog niet aangemeld? Doe dat dan alsnog. Als je je aanmeldt moet je over de juiste vooropleiding beschikken en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten.

Heb je vragen? Het Studie Informatiepunt beantwoordt ze graag!

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je voornamelijk op Vakschool Wageningen praktijk- en theorielessen volgt en daarnaast in bepaalde periodes enkele dagen per week stage loopt in een leerbedrijf. Je doet niet alleen in de praktijk werkervaring op. Ook op school werk je mee in de projectbakkerij, bakkerijwinkel en lunchroom. Je leert daardoor op school wat je later in je beroep nodig hebt. Dat maakt je extra aantrekkelijk voor toekomstige werkgevers: je kunt immers direct aan de slag!

Je verwerft kennis met betrekking tot:

  • richtlijnen omtrent veiligheid, hygiëne en kwaliteit
  • (financiële) bedrijfsvoering

Je leert de voorraad te beheren en bestellingen te plaatsen, een afdelingsplan op te stellen en te werken met financiële gegevens. Daarnaast is er in de opleiding veel aandacht voor sociale vaardigheden en de vaardigheden die je nodig hebt om leiding te kunnen geven, zoals problemen oplossen, overleggen, samenwerken, delegeren, beoordelen en rapporteren.

In de opleiding krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Voor het schooljaar 2018-2019 zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil voor 2017-2018 aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 180,00
Beroepskleding (indien nog niet in bezit) € 235,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals:

  • Bachelor Docent Consumptieve Techniek
  • Small Business en Retail Management
  • Voedingsmiddelentechnologie met een specialistie bakkerijtechnologie

Actueel

“De app is voor ons een zeer welkome aanvulling op de lessen in wijn”