Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Leidinggevende bakkerij (koptraject)

BOL

Dit kun je doen na je studie

Als Leidinggevende bakkerij geef je in grotere brood- en/of banketbakkerijen of patisserieën leiding aan productiemedewerkers. Je bent de schakel tussen de medewerkers en de eigenaar van het bedrijf.

Je werkt als het nodig is mee in de productie en bent dus in staat om zowel brood en banket te maken als medewerkers aan te sturen. Je waarborgt de kwaliteit van de bakkerijproducten en voortgang in de productie. Je bepaalt mede het beleid en bewaakt de naleving van wettelijke voorschriften. Je hebt een pro-actieve houding en zorgt voor een goede werksfeer onder de collega’s. Het ene moment doe je de administratie op kantoor, het volgende moment werk je aan een bruidstaart. Van afwisseling gesproken!

Kijk naar het filmpje Leidinggevende bakkerij voor meer informatie.

25720, Leidinggevende bakkerij

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.
         

De BOL-opleiding duurt 1 jaar.

Je kunt bij deze opleiding ook in januari starten.

Toelating

Dit koptraject is alleen toegankelijk als je beschikt over het diploma Zelfstandig werkend bakker of Patissier.

Wat je verder nog wilt weten

BOL-opleiding
Dat betekent dat je voornamelijk op Vakschool Wageningen praktijk- en theorielessen volgt en daarnaast in bepaalde periodes enkele dagen per week stage loopt in een leerbedrijf. Je doet niet alleen in de praktijk werkervaring op. Ook op school werk je mee in de projectbakkerij, bakkerijwinkel en lunchroom. Je leert daardoor op school wat je later in je beroep nodig hebt. Dat maakt je extra aantrekkelijk voor toekomstige werkgevers: je kunt immers direct aan de slag!

BBL-opleiding
Dat betekent dat je op Vakschool Wageningen theorielessen volgt en daarnaast werkt een leerbedrijf. Het opleidingsjaar bestaat uit 8 periodes van 5 weken. Leeractiviteiten zijn voornamelijk theorielessen. Je gaat twee dagen naar school en je werkt minstens 16 uur bij een erkend leerbedrijf.

Je verwerft kennis met betrekking tot:

 • richtlijnen omtrent veiligheid, hygiëne en kwaliteit
 • (financiële) bedrijfsvoering

Je leert de voorraad te beheren en bestellingen te plaatsen, een afdelingsplan op te stellen en te werken met financiële gegevens. Daarnaast is er in de opleiding veel aandacht voor sociale vaardigheden en de vaardigheden die je nodig hebt om leiding te kunnen geven, zoals problemen oplossen, overleggen, samenwerken, delegeren, beoordelen en rapporteren.

In de opleiding krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Voorbereiding hbo
 • Voedingsleer, gevorderd
 • Engels in de beroepscontext B2
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Engels B1/B2

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 115,00
Beroepskleding (indien nog niet in bezit) vanaf € 190,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals:

 • Bachelor Docent Consumptieve Techniek
 • Small Business en Retail Management
 • Voedingsmiddelentechnologie met een specialistie bakkerijtechnologie

Of je gaat voor de mbo-opleiding Patissier (mbo niveau 4).

Actueel

Goede voeding bereiden. Voedsel waar een topsporter nóg beter van presteert. Dat is waar het in de kern om draait bij het keuzedeel Topsportkok. Dankzij...