Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Leidinggevende bakkerij

BOL

Dit kun je doen na je studie

Als Leidinggevende bakkerij geef je in grotere brood- en-of banketbakkerijen of patisserieën leiding aan productiemedewerkers. Je bent de schakel tussen de medewerkers en de eigenaar van het bedrijf.

Je werkt als het nodig is mee in de productie en bent dus in staat om zowel brood en banket te maken als medewerkers aan te sturen. Je waarborgt de kwaliteit van de bakkerijproducten en voortgang in de productie. Je bepaalt mede het beleid en bewaakt de naleving van wettelijke voorschriften. Je zorgt voor een goede werksfeer onder de collega’s. Het ene moment doe je de administratie op kantoor, het volgende moment werk je aan een bruidstaart. Van afwisseling gesproken.

Kijk naar het filmpje Leidinggevende bakkerij voor meer informatie.

23082, Brood en banket (Leidinggevende bakkerij)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.
         

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Meld je uiterlijk 1 april 2018 aan
Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen? Meld je dan uiterlijk 1 april 2018 aan. Dan heb je namelijk het recht om toegelaten te worden tot een mbo-opleiding naar keuze. Je moet dan wel de juiste vooropleiding hebben en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten. Dit staat in de wet Toelatingsrecht die vanaf 1 augustus 2017 geldt. Heb je je aangemeld voor 1 april, dan heb je ook recht op een studiekeuzeadvies.

Bekijk hier het filmpje van de overheid over het toelatingsrecht.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je voornamelijk op Vakschool Wageningen praktijk- en theorielessen volgt en daarnaast enkele periodes stage loopt in een leerbedrijf. Je krijgt in de eerste fase van de opleiding praktijklessen op het gebied van brood, banket en sierwerk! Dé stevige basis waar Vakschool Wageningen bekend om staat en waar je later veel plezier van hebt!

Je doet niet alleen in de praktijk werkervaring op. Ook op school werk je mee in de projectbakkerij, bakkerijwinkel en lunchroom. Je leert daardoor op school wat je later in je beroep nodig hebt. Dat maakt je extra aantrekkelijk voor toekomstige werkgevers: je kunt immers direct aan de slag!

Je verwerft kennis met betrekking tot:

 • bakkerijproducten en -grondstoffen
 • gebruikte gereedschap en apparaten
 • recepturen
 • bereidingstechnieken
 • rijs- en bakprocessen
 • richtlijnen omtrent veiligheid, hygiëne en kwaliteit
 • (financiële) bedrijfsvoering

Je verwerft vaardigheden die je nodig hebt om bakkerijproducten te maken en om allerlei procedures en richtlijnen in de Bakkerij toe te passen. Je leert de voorraad te beheren en bestellingen te plaatsen, een operationeel plan op te stellen en te werken met financiële gegevens.
Daarnaast is er in de opleiding veel aandacht voor sociale vaardigheden en de vaardigheden die je nodig hebt om leiding te kunnen geven, zoals problemen oplossen, overleggen, samenwerken, delegeren, beoordelen en rapporteren.

In de opleiding krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Lesgeld per jaar

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 950,00
Beroepskleding € 210,00
Aanvullende voorzieningen    
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 390,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 30,00
Aanvullende voorzieningen  
Geen  

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals:

 • Bachelor Docent Consumptieve Techniek
 • Small Business en Retail Management
 • Voedingsmiddelentechnologie met een specialistie bakkerijtechnologie

Drie mbo-diploma's tegelijk

Rijn IJssel biedt enkele combinatietrajecten aan waarmee je drie mbo-diploma’s in drie jaar kunt halen. Je kunt de opleiding Leidinggevende Bakkerij volgen en tegelijkertijd de opleiding Ondernemer Bakkerij. Daarbij bieden we je tijdens de opleiding ook nog de mogelijkheid om het diploma IJsbereider te behalen. 

Voordeel voor jou!

Door het behalen van drie diploma’s ben je breed inzetbaar en goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Je vergroot dus je kansen op een baan.
Kijk hier voor meer informatie

Actueel

Rijn IJssel introduceert wijnadviseur-app WineStein in opleiding

“De app is voor ons een zeer welkome aanvulling op de lessen in wijn”