Laboratoriumtechniek

Analist, uitstroomprofiel Allround laborant

BOL

Dit kun je doen na je studie

Je schrijft je in op de opleiding Analist. Er is een gemeenschappelijk basisjaar.
Hieronder vind je de beschrijving van het uitstroomprofiel allround laborant, de uitstroomrichting op niveau 3.

Een allround laborant kan op veel plekken aan het werk. Denk aan de chemische- of voedingsmiddelenindustrie. Maar ook in bijvoorbeeld de zuivel-, textiel- en metaalindustrie is er volop werk beschikbaar.

Jij houdt ervan om dingen te onderzoeken. Je bent nieuwsgierig en wordt blij van vakken als biologie, chemie en natuurkunde. Check? Dan ben je bij de opleiding Allround laborant aan het goede adres!

De opleiding duurt drie jaar. In die tijd heb je lekker veel praktijkles. De eerste twee jaar op school gaat het om ongeveer de helft van de tijd. Dat gebeurt op een van onze toplocaties: in Nijmegen bij de HAN of in ons spiksplinternieuwe Tech Plaza in Arnhem.

Het derde jaar staat in het teken van stage. Daar kun je alles toepassen wat je op school hebt geleerd. Van de vraag of voedsel besmet is met bacteriën tot de vraag of een bepaalde kunststof wel voldoet aan de regels: jij kunt er antwoord op geven dankzij jouw opleiding!

Meer weten? Kom dan vooral langs op onze open dagen. 

Om een indruk te krijgen van jouw werkzaamheden na deze opleiding bekijk je deze korte video.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend
Bij vmbo KB is het wenselijk dat je ten minste twee van de vier exacte vakken, wiskunde, natuurkunde, chemie of biologie in je pakket hebt.

Wat je verder nog wilt weten

De opleiding bestaat uit drie delen. Een generiek basisdeel met algemene vakken die bij iedere mbo-opleiding verplicht zijn. Een beroepsspecifiek basisdeel met daarin alle leerstof, taken en processen die horen bij deze opleiding. Keuzedelen waarin je extra zaken leert die van belang kunnen zijn in je latere beroep of vervolgstudie. Als je deze goed afsluit, worden ze apart vermeld op het diploma.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden. Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap. 

Welke algemene onderdelen volg je, die helemaal gericht zijn op jouw latere beroep?

Leereenheden in een beroepscontext met daarin

 • Lab- en studievaardigheden 
 • Procedures rondom veiligheid, gezondheid en milieu
 • Materiaalkennis en opslagmethoden
 • Kwaliteitscontrole
 • Werkplek en voorraadbeheer
 • Chemische, biologische en natuurkundige kennis en vaardigheden

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Hiermee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. 

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Voorbereiding doorstroom analisten
 • Verdieping chemie
 • Verdieping biologie voor de allround laborant
 • Technisch onderwijsassistent basis
 • Praktijkonderzoek
 • Engels A2/B1
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F

Lees meer over keuzedelen

Hierna kan je doorstromen naar de opleiding Biologisch-medisch analist of Chemisch-fysisch analist op niveau 4. Je kunt dan instromen in de tweede helft van het tweede jaar van de niveau-4 opleiding.

Actueel

Tijdens de Techniekdag op zaterdag 21 mei beleven kinderen van 8 tot en met 14 jaar spelenderwijs allerlei techniekavonturen.