Laboratoriumtechniek

Analist

BOL

Je begint in een basisjaar Analist

Je meldt je aan voor Analist en na een basisperiode kies je voor een van de uitstroomrichtingen, waarvan de beschrijvingen ook hier te vinden zijn.

Dit kun je doen na je studie

Als analist ben je breed opgeleid en kun je, afhankelijk van jouw uitstroomprofiel, aan het werk in laboratoria van bio(techno)logische bedrijven, chemische bedrijven, ziekenhuizen, keuringsdiensten, universiteiten, onderzoeksinstituten, diagnostische centra, keuringsdiensten en productielaboratoria.

Je helpt mee aan experimenten en testen die producten verbeteren. Je onderzoekt voedingsmiddelen op aanwezigheid van schadelijke stoffen of organismen. Je ontwikkelt grondstoffen en eindproducten die de gezondheid van mens en dier bevorderen zoals nieuwe medicijnen.
Jouw werk in het laboratorium is belangrijk voor de maatschappij van nu en in de toekomst.

Onderzoeken, analyseren en ontwikkelen?
Je wilt meer weten, onderzoeken, proeven doen, in een medisch, biologisch of chemisch laboratorium werken of op een middelbare school practica begeleiden. Altijd plezier gehad in biologie, scheikunde en natuurkunde? Dan is onze opleiding Analist iets voor jou.
Wil je veel bezig zijn in de praktijk (en dus vaak in het lab)? De smaak van ketchup verbeteren, een bijdrage leveren aan nóg milieuvriendelijkere materialen of DNA verder ontrafelen? Het is allemaal mogelijk dankzij onze opleiding Analist.

Niveau 3

Vakopleiding
Je leert hier werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Allround laborant: 3 jaar
Biologisch medisch analist: 4 jaar
Chemisch-fysisch analist: 4 jaar

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

  • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
  • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
  • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend
Bij vmbo KB is het wenselijk dat je ten minste twee van de vier exacte vakken, wiskunde, natuurkunde, chemie of biologie in je pakket hebt.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je zo’n 60% theoretische ondersteuning en 40% praktijklessen hebt. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent. 

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

De opleiding Analisten start met een gemeenschappelijke basisperiode. Deze basisperiode kun je volgen op twee locaties: Tivolilaan 40 in Arnhem of Laan van Scheut 2 in Nijmegen. In het intakegesprek geef jij aan wat jouw voorkeur is. Wij proberen daar dan zoveel als mogelijk rekening mee te houden.

Na de basisperiode kun je, afhankelijk van jouw interesses en studievoortgang, kiezen uit een van de onderstaande uitstroomprofielen. Of jij jouw opleiding vervolgt in Arnhem of in Nijmegen hangt onder andere af van het uitstroomprofiel van jouw keuze en van de keuzedelen die je kiest.

Klik op een uitstroomprofiel voor meer informatie:

Meer weten? Kijk eens bij veelgestelde vragen.

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 Allround laborant Biologisch medisch analist Fysisch-chemisch analist
Benodigde leermiddelen      
Boeken/licenties/readers € 400,00 € 400,00 € 400,00
Labjas € 25,00 € 25,00 € 25,00
Aanvullende voorzieningen      
Laptop/tablet circa € 250,00 circa € 250,00 circa € 250,00
Leerjaar 2      
Benodigde leermiddelen      
Boeken/licenties/readers € 170,00 € 325,00 € 325,00
Aanvullende voorzieningen      
Excursie - € 190,00 € 190,00
Leerjaar 3      
Benodigde leermiddelen      
Boeken/licenties/readers (afhankelijk van gekozen keuzedelen) - - -
Aanvullende voorzieningen      
 Excursie -  -

Voor de laboratoriumopleidingen vind je hier een overzicht met antwoorden op veelgestelde vragen.

Actueel

Tijdens de Techniekdag op zaterdag 21 mei beleven kinderen van 8 tot en met 14 jaar spelenderwijs allerlei techniekavonturen.