Podiumkunsten

Rijn IJssel Dans Show

BOL

topopleiding

Topopleiding

De opleiding Rijn IJssel Dans Show is een van de Top-opleidingen 2018. Studenten krijgen les van grote namen in de danswereld en worden gestimuleerd om hun individuele talenten te ontwikkelen en dromen na te jagen. Droom jij van een carrière in de spotlights als danser? Meld je dan aan voor deze opleiding vóór de auditie op 26 april. Daarvoor klik je hieronder op ‘Direct aanmelden’.

 

Als je geen dag zonder dansen kan, dan is Rijn IJssel Dans Show iets voor jou. Je bent elke dag in beweging, traint hard en vraagt heel veel van je lichaam. Je verlegt steeds je grenzen, wilt nieuwe stijlen en danstechnieken leren. Je hebt van nature al aanleg voor dans en pikt nieuwe bewegingen en routines snel op. Maar je wilt nog veel beter worden. En je wilt van alles iets weten.

Dit kun je doen na je studie

Je werkt als uitvoerend allround danser in de volle breedte van de entertainmentbranche in zowel binnen- als buitenland. Denk hierbij aan professionele dansgezelschappen, dans- of musicalproducties, entertainmentparken, cruiseschepen, tv-programma’s, dinnershows en evenementen, zoals festivals, modeshows, openingen en bedrijfsfeesten. Je vindt niet alleen je weg in de creatieve industrie maar ook in het bedrijfsleven.

Als ondernemer kun je jezelf als danser en jouw diensten in de markt zetten en zo je eigen werk creëren. Ook kun je workshops of lessen bij een amateurschool geven of meewerken aan een project in het basis- of voortgezet onderwijs. 

Afgestudeerden van deze opleiding kwamen onder meer terecht bij de dinnershows van Studio’s Aalsmeer/Studio21, Stage Entertainment, modeshows van Nike en Asics, MTV Awards, Dreamgirls, de Toppers, Isabelle Beernaert, diverse tv-programma’s en de hbo-vervolgopleiding Urdang in Londen. 

De opleiding Rijn IJssel Dans Show wordt samen met Studio26, podium voor creatieve industrie, uitgevoerd.

studio26                            

25495, Artiesten (Danser)

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren aan het hbo.

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Data

Voor schooljaar 2018-2019 is er nog één datum voor de audities:

Tweede ronde
Donderdag 26 april 

Programma

De auditie bestaat uit een jazzles, een klassieke les, een fysieke test en een eigen presentatie van één minuut.
Sluit je deze dag af met een positief resultaat, dan word je uitgenodigd om de toelating te vervolgen. Je hebt een intakegesprek en aan het einde van het intakegesprek hoor je of je wordt toegelaten tot de opleiding.

Beoordelingscriteria

Wij zijn op zoek naar technisch sterke dansers. Daarnaast letten we op je motivatie, persoonlijkheid en natuurlijke uitstraling, creativiteit, fysieke flexibiliteit, coördinatie, conditie en kracht, opnamecapaciteit, lichaamsbewustzijn, concentratie en ademhaling.

Alleen bij een positieve beoordeling in de eerste ronde mag je door naar de tweede ronde. De uitslag van de auditie volgt na de tweede ronde.

Toelating

Wettelijke toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding (niveau 4), heb je een van de volgende diploma’s nodig:

 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • basisberoepsopleiding: je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2);
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen;
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een intakegesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullende eisen
In een auditie kijken we ook of deze opleiding geschikt is voor jou.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. Dat betekent dat je ongeveer 70% van de tijd les krijgt en 30% in de praktijk bezig bent. 

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Wij werken met beroepstaken die een reële weergave zijn van het beroep dat je hebt gekozen. Die beroepstaken doorloop je in een aantal leereenheden. Elke leereenheid duurt vijf weken, hierin krijg je een dilemma voorgelegd. Na vijf weken lever je een beroepsproduct op. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een showcase, een lesopzet voor een workshop of een marketingcommunicatieplan voor een dienst die je in de markt wilt gaan zetten.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je loopt stage in een aantal verplichte projecten, zoals een stage op West End in Londen, projecten op een middelbare school, een dinnershow en showcases tijdens evenementen. Ook kun je zelf een stageplaats zoeken, passend bij jouw wensen en kwaliteiten. 

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden.

Je wordt getraind in het artiest zijn. Je leert verschillende dansstijlen en -technieken. Ook leer je om je eigen werk te maken en te presenteren, dansworkshops te geven en samen te werken. Als artiest werk je over het algemeen niet in loondienst en je zult dus vaak je eigen werk moeten creëren. Daarom leer je zelfstandig te ondernemen, een netwerk op te bouwen en jezelf goed in de markt te zetten. 

Je krijgt ook vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, rekenen, Engels  en loopbaan & burgerschap. 

Wat zit er in het profieldeel?

 • Klassiek ballet
 • Moderne dans
 • Jazz 
 • Repertoire/showdans
 • Tap
 • Basisprincipes van de dans
 • Improvisatie/compositie
 • Diverse urban stijlen (onder andere hiphop, catwalk)
 • Didactische vaardigheden
 • Algemene ondernemerschapsvaardigheden
 • Grime, kostuums & theatertechniek 

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. 

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. 
De aangeboden keuzedelen zijn:

 • Ondernemerschap
 • Livetechniek
 • Voorbereiding op het hbo

Lees meer over keuzedelen

De tweede auditieronde is op 26 april 2018.

Hier kun je lezen waar naar gekeken wordt tijdens de auditie.

Carmen Chloe

Carmen Chloë

www.instagram.com/chloecarmen

Deborah Verberkt

Deborah is commercial danser van het hoogste niveau. Met haar unieke stijl inspireert ze haar studenten en is ze een geliefde docent. Als docent en uitvoerend danser heeft ze veel internationale ervaring opgedaan.
https://www.instagram.com/deborahsoul/

Erwin van der Wouw

Zeer ervaren showdanser Erwin is sinds het begin betrokken bij de opleiding en geliefd bij zijn leerlingen. Met zijn ervaring, techniek en humor is hij een bron van kennis en inspiratie.

Erwin studeerde docent dans eerstegraad aan de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Arnhem, met als specialisatie flamenco en caractère. Hij danste in verschillende grote shows in Parijs waaronder La Nouvelle Eve en de beroemde Moulin Rouge. Ook danste hij in Eurodisney in de productie van Beauty and the Beast en in de cast van Hello Dolly bij het ballet van Vlaanderen. Na ervaringen in casino’s en cruiseschepen woonde en werkte Erwin bijna 10 jaar op het eiland Mauritius als concept and entertainment manager voor Sun and Kerzner International. Daar leidde hij zijn eigen showgroep en kreeg een presidentiële onderscheiding voor ‘best supportive manager’.

Gido van Ooijen

https://www.instagram.com/gidovooijen/

Jasper de Bruijn

Jasper de Bruijn studeerde als docent en theatermaker af aan de theaterschool van Utrecht (HKU) en geeft de dansstudenten speltechniek en productiebegeleiding.

Jordy Sparidaens

Jordy is nationaal en internationaal een gewaardeerde choreograaf door zijn unieke stijl. Hij is bekend van Holland's Got Talent en Everybody Dance Now met zijn team D-Crew.
www.instagram.com/jordysparidaens

José Neuts

Zij is docent, choreograaf en danseres. Ze studeerde aan dansacademie Lucia Marthas en geeft les in verschillende stijlen, zoals tap, modern en (show)jazz.

Mariët Andringa

Mariët studeerde in 1985 af als danser aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Aansluitend heeft zij vier jaar gewerkt bij de Rotterdamse Dansgroep. Vervolgens danste zij 10 jaar als danseres bij Introdans Ensemble. Ook behaalde ze een eerstegraads lesbevoegdheid van de bachelor Dance in Education bij. Mariët werkte inmiddels zestien jaar als onder andere mentor, choreograaf, stagebegeleider en repetitor van repertoire stukken bij de ArtEZ dansacademie.

Marleen van de Loo

Docent zang, presentatietechniek en repertoire Marleen is bij het grote publiek bekend van haar prachtige rollen in Nederlandse en Belgische musicals. Ze was te zien in musicals als Love Story, Ben X, 1953, Mamma Mia!, Ciske de Rat, Footloose, Cats, Hello Dolly, de 3 Musketiers, Aïda, Elisabeth, Tanz der Vampire, Chaplin en Evita.
Marleen studeerde Jazz / Showmusical dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Milly Trouerbach

Na haar opleiding aan de Dansacademie Arnhem (het huidige ArtEZ) begon Milly aan een lange carrière als dansdocente bij verschillende dansscholen in binnen- en buitenland. Ze runde een dansschool in Berlijn en werkte als danseres en choreografe bij het Berliner Tanzensemble en de Kelvin Hardy Dance company. Milly is al 10 jaar betrokken bij Studio26 en vanaf het begin nauw betrokken bij het opzetten van de dansopleidingen.

Nina Funk

Nina studeerde in 2008 af aan de ArtEZ Dansacademie in Arnhem. Sindsdien ontwikkelde ze zich verder aan de Laban School in Londen en volgde ze verschillende trainingsprogramma's, met bijvoorbeeld Batsheva Dance Company, Hofesh Shechter Company en Anouk van Dijk.
www.ninafunk.com

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Voor het schooljaar 2018-2019 zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil voor 2017-2018 aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het lesgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1155,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2017-2018)

Leerjaar 1 BOL 
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 100,00
Borg kluis € 10,00
Borg zelfstandig/in vrije tijd gebruik oefenruimte  
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Bijdrage producties € 50,00 
Workshops € 250,00
Trainingsjas voorzien van opleidingslogo € 50,00
Werken met de choreograaf € 150,00
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 100,00 
Borg kluis € 10,00
Borg zelfstandig/in vrije tijd gebruik oefenruimte  
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Bijdrage producties € 50,00 
Workshops € 2500,00
Werken met de choreograaf € 150,00
Leerjaar 3  
Boeken/licenties/readers € 0,00
Borg kluis € 10,00
Borg zelfstandig/in vrije tijd gebruik oefenruimte  
Laptop  
Aanvullende voorzieningen  
Bijdrage producties € 50,00 
Workshops € 250,00
Werken met de choreograaf € 150,00

Na deze driejarige opleiding kun je een hbo-opleiding gaan doen, bijvoorbeeld:

 • Hbo-dansopleidingen, nationaal en internationaal
 • Hbo-musicalopleidingen
 • Hbo Creatieve Therapie (dans)
 • Hbo Fysiotherapie
 • Hbo Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
 • Hbo Kunst en Economie
 • Hbo Voeding en Diëtetiek
 • Hbo Pabo

Actueel

Zes opleidingen van Rijn IJssel zijn bestempeld als topopleiding.