Tjesse de Reuver Rijn IJssel-ambassadeur

28

september

2020

Tjesse de Reuver, studente chemisch-fysisch analist, is de nieuwe ambassadeur van Rijn IJssel die naar de landelijke verkiezing wordt afgevaardigd. Tjesse reageert blij verrast: “Ik had dit niet verwacht. Ik vind het heel bijzonder én spannend, dus het wordt een uitdaging. Maar ik ben er klaar voor en vind het superleuk.”

In Wageningen waren vijf Rijn IJssel-kandidaten aanwezig voor de landelijke verkiezing. Bijzonder dit jaar is dat alle vijf kandidaten voor Rijn IJssel als mbo-ambassadeur fungeren het komende jaar. Juryvoorzitter Karina Visscher: “We kiezen dit jaar niet voor één Rijn IJssel-kandidaat. We verkeren in de luxe positie dat we vijf ambassadeurs hebben. We kunnen er echter maar één afvaardigen voor de landelijke verkiezing.”

Tjesse de Reuver

Juiste puzzelstukje
In haar pitch vertelt Tjesse wat haar drijft. “De weg naar dit moment is een hobbelige geweest. Ik heb via dans en pedagogisch medewerker uiteindelijk voor chemisch-fysisch analist gekozen. Een opleiding is als een puzzelstukje in je leven. Als het past, verrijkt dat je leven en word je als persoon gevormd. Gelukkig kan ik zeggen dat ik het juiste puzzelstukje heb gevonden.” Als ambassadeur voor het mbo wil Tjesse anderen inspireren. “Ik wil jongeren hoop en kracht bieden en duidelijk maken dat het niet erg is als je het juiste stukje nog niet hebt gevonden. Plus: ik wil onder de aandacht brengen wat er allemaal mogelijk is op het mbo.” Tjesse vertelt dat twee uitspraken haar inspireren: “De eerste luidt: ‘Het gaat er niet om hoe intelligent je bent, maar hóe je intelligent bent’. En de tweede luidt: ‘Vier je fouten’."

Kwetsbaarheid
De jury, naast bestuurder Karina Visscher, bestaande uit oud-ambassadeur Nick Boogaars, Anja de Weerd (ondernemer en bestuurssecretaris OKA) en directeur Wouter Groothedde, kiest Tjesse vanwege de weg die ze heeft afgelegd. Karina: “We hebben ons verplaatst in de context: als je straks op de landelijke verkiezing staat, hoe verhoud je je dan tot de groep en de opdrachten die je krijgt? Bij de landelijke verkiezing gelden begrippen als leiderschap en creativiteit. En we denken dat Tjesse met de langere route die ze heeft afgelegd een goede kandidaat zal zijn.” Karina richt het woord tot Tjesse: “Met jouw ervaring zijn we ervan overtuigd dat jij een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de landelijke verkiezing. En je raakte ons ook met de kwetsbaarheid die je toonde. Er zijn meer studenten die in zo’n situatie verkeren dat ze op zoek zijn naar het juiste puzzelstukje en jij kunt daar een rol in spelen.”

Trots op alle ambassadeurs
Neemt niet weg dat de jury het niet makkelijk had. “De jury is onder de indruk van alle kandidaten. We zijn trots op al onze ambassadeurs”, aldus Karina. Naast Tjesse waren dat achtereenvolgens Jill Ligtenberg (opleiding e-commercemanager), Maarten Weijerman (manager/ondernemer horeca), Sam van der Kuijl (doktersassistente) en Jimme Xhofleer (signspecialist). Sam en Jimme zijn laatstejaars en daarom uitgesloten van deelname aan de landelijke verkiezing. Daar is namelijk de voorwaarde aan verbonden dat de kandidaat een jaar beschikbaar moet zijn om het mbo landelijk voor het voetlicht te brengen. Om die reden geeft Jimme geen pitch. Sam besluit wel een pitch te houden vanwege de ervaring die dit haar biedt. Sam: “Ik vind het erg leuk om leerlingen voorlichting te geven over de opleiding, bijvoorbeeld tijdens open dagen. De stap van vmbo naar mbo is groot. Ik geef leerlingen mee dat ze een opleiding zelf leuk moeten vinden, en dat ze moeten kiezen wat bij ze past.”

Goede relatie docenten en studenten
Studente aan de opleiding e-commercemanager, Jill Ligtenberg, vertelt in haar pitch over de goede relatie die ze ervaart tussen docenten en studenten bij Rijn IJssel. “Dat motiveert studenten om meer te willen leren. Mijn doel is om dat nog krachtiger te maken. Ik zou studenten willen helpen als ze ergens mee zitten. Of dat nu op persoonlijk gebied is of op het vakgebied. Ieders mening telt.”

Maarten Weijerman, student aan de opleiding manager/ondernemer horeca, benadrukt dat mbo’ers vakmensen zijn. “Wij staan ergens voor en zijn ergens in gespecialiseerd. Mbo’ers zijn cruciaal voor de samenleving. Daarom vind ik het raar als een kok zijn opleiding niet zou kunnen halen als hij bijvoorbeeld geen Engels kan.” Daarnaast stipt hij het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen aan.

Ambassadeur Tjesse de Reuver

Superbelangrijk voor het mbo
In haar slotwoord zegt Karina: “We zijn blij met alle Rijn IJssel-ambassadeurs. Jullie gaan superbelangrijke dingen doen voor het mbo en voor Rijn IJssel. Heel veel succes de komende periode en we gaan jullie volgen!”