Regionaal opleidingscentrum voor autoschadeherstel

6

oktober

2021

Regionaal opleidingscentrum voor autoschadeherstel krijgt groen licht

Provincie Gelderland subsidieert initiatief Rijn IJssel en autobranche

Gelderland krijgt een innovatief regionaal opleidingscentrum voor autoschadeherstellers. Het gaat om een initiatief van Rijn IJssel, waaraan ruim veertig bedrijven uit de sector deelnemen. De provincie steunt het plan en heeft voor de komende twee jaar subsidie toegezegd. Binnen de unieke manier van opleiden staan leren in de praktijk en een leven lang ontwikkelen centraal.

Het nieuwe opleidingscentrum zorgt ervoor dat autoschadeherstellers (ASH) meer kunnen leren in de praktijk. Door de toenemende elektrificering van voertuigen – zoals de aanwezigheid van sensoren en chips – bestaat het werk tegenwoordig uit veel meer dan ‘uitdeuken en spuiten’, weet directeur Jan van Boekel van de technische opleidingen bij Rijn IJssel. “Studenten hebben er baat bij om dit in de praktijk te doen en dat kan nu. Bovendien biedt de opleiding genoeg ruimte aan huidige ASH-medewerkers om zich voortdurend te blijven bij- en nascholen. Een win-winsituatie dus.”

Verfspuit in de handen
Van Leeuwen Autoschade in Kesteren heeft vanuit de sector een kartrekkende rol. Directeur Mathijs van Leeuwen is momenteel op zoek naar een geschikte locatie voor het opleidingscentrum in de regio Arnhem-Nijmegen. “Wij denken dat studenten rond de jaarwisseling hier naartoe kunnen. Tot die tijd volgen zij de vernieuwde opleiding nog vanaf hun huidige locatie bij Rijn IJssel.” De directeur is ervan overtuigd dat het centrum een succes wordt. “Denk bijvoorbeeld aan het demonteren van een verfspuit. Nu zien ze vaak alleen op een beeldscherm hoe dit moet. Maar straks krijgen ze er allemaal eentje in hun hand gedrukt en kunnen ze het zelf direct gaan doen. Dat werkt veel beter.”

Carbon en parkeerhulp
In totaal nemen ruim veertig Gelderse ASH-bedrijven deel aan het project. Tegen een vergoeding kunnen zij hun eigen personeelsleden laten bijscholen in het nieuwe opleidingscentrum. Dat is belangrijk en sluit ook aan op de ambitie van Rijn IJssel om een leven lang ontwikkelen actief na te streven, zegt Van Boekel. “Je bent nooit uitgeleerd.” Van Leeuwen vult aan: “Dit is een ambacht waarbij mensen veel moeten oefenen om het vak te leren. Bovendien gaan de ontwikkelingen in de autobranche erg snel. Denk aan verschillende materialen als carbon en aluminium waarmee steeds meer door elkaar wordt gewerkt, maar ook aan bijvoorbeeld veiligheidssystemen als parkeerhulp. Er valt nog genoeg te leren voor de meesten.”