Mbo-ambassadeur Zoë: "Ik voel geen teleurstelling"

20

mei

2022

Landelijk ambassadeur van het mbo werd ze maandag net niet. Studente Fashion Zoë Heeg eindigde in de top drie  bij de verkiezingen. Maar teleurgesteld? Dat is de 17-jarige Achterhoekse zeker niet. “Ik wilde heel graag een boodschap overbrengen en dat heb ik kunnen doen. Dus ik ben supertevreden.”

Studenten én docenten in het mbo mogen trots zijn op wie ze zijn en wat ze hebben bereikt. Die boodschap kon Zoë maandag overbrengen tijdens de finale van de ambassadeursverkiezing in Apeldoorn. “Het was mijn eerste echte gala, heel tof. Het gala bij mijn eindexamen op de middelbare ging niet door vanwege corona”, legt de tweedejaarsstudente uit. Zoë had haar vriend Tim, beste vriend, een neef uit Amsterdam en docent Francis (“Zij is mijn favoriete docent”) mee als gasten. “Heel tof om daar te lopen, met allemaal fotografen en camera’s erbij. En natuurlijk Jan Versteegh (presentator).”

Geen robot
Zoë, die in haar vrije tijd onder meer aan voetbal, dansen en lezen doet, werd vorig jaar door haar docenten gevraagd mee te doen aan de verkiezingen bij Rijn IJssel. “Zij vonden mij de perfecte kandidaat. Ik doe niet alles als een robot, doe er ook dingen naast. Maar ik doe ook op school wel mijn best.”

Na haar uitverkiezing bij Rijn IJssel volgde een intensief traject in aanloop naar de landelijke verkiezing. “Ik heb dat wel onderschat, haha!” Er moest echt veel gebeuren, ik ben er heel veel tijd mee kwijt geweest. Maar ik vond het allemaal wel leuk en interessant om te doen”, zegt Zoë stellig.

Onderdeel van de activiteiten waren opnamen voor een video. De Rijn IJssel-studente dacht dat op basis daarvan zou worden bepaald of ze bij de beste drie zou eindigen. “Maar er was nog een dag waarop we workshops en zo hadden. We gingen ideeën pitchen en met elkaar sparren. Op zulke momenten kom ik altijd als beste voor de dag. Ik breng veel in, maar wil andere mensen ook de ruimte geven.” Positieve eigenschappen, die de jury klaarblijkelijk ook zijn opgevallen, vermoedt Zoë nu.

De landelijke activiteiten zitten er nu op voor de Achterhoekse. Ze blijft de komende tijd nog wel voor Rijn IJssel actief als ambassadeur, onder meer bij de officiële opening van de ENKA-campus. En verder: “Ach, we zien we wat er allemaal nog op m’n pad komt.”