Financiën

Je vindt hier alle informatie die te maken heeft met de kosten die komen kijken bij het volgen van een entree- of mbo-opleiding.

Informatie over kosten voor VAVO en alle andere cursussen en trainingen (bijvoorbeeld voor inburgering, een korte cursus of een bedrijfsopleiding) vind je bij die opleidingen vermeld.

Algemene kosten

Het volgen van een opleiding kost geld. In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heb je de volgende schoolkosten:

  • Wettelijk les- en cursusgeld
  • Benodigde leermiddelen
  • Aanvullende voorzieningen

De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt bepaald door het Ministerie van OCW. Als je op 1 augustus 2016 18 jaar of ouder bent, zijn de bedragen als volgt.

Lesgeld

Het wettelijk lesgeld wordt gefactureerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en bedraagt voor het schooljaar 2016-2017 voor een BOL-opleiding: € 1.137,00.

Cursusgeld

Het wettelijk cursusgeld wordt gefactureerd door Rijn IJssel en bedraagt voor het schooljaar 2016-2017 voor een BBL-opleiding op niveau 1 (Entree-opleiding) en niveau 2: € 236,00 en voor een BBL-opleiding op niveau 3 en 4 € 573,00.

Tot benodigde leermiddelen behoren onder andere:

  • (Digitale) boeken;
  • Readers;
  • Licenties;
  • Producten voor de praktijkles;
  • Bedrijfskleding (indien van toepassing).

Bijna alle leermiddelen kun je kopen bij Studers (voorheen Van Dijk Educatie) of een andere leverancier. Als je ze koopt bij Studers, kun je ook gebruik maken van de professionele helpdesk. Hier kun je terecht met al je vragen en problemen. De helpdesk ondersteunt alleen de licenties die zijn aangeschaft via Studers.

Koop je niet bij Studers, dan kun je ook geen  gebruik maken van de helpdesk. Sommige leermiddelen kun je niet bestellen bij Studers maar komen van andere leveranciers. Je ontvangt hierover dan apart informatie van je opleiding: welke leermiddelen dit zijn en waar je ze kunt kopen.

Deze kunnen bestaan uit:

Verplichte opleidingsspecifieke kosten
Dit zijn verplichte kosten voor activiteiten, zoals een sportclinic. Als jouw opleiding deze heeft, staan deze op jouw boekenlijst.

Keuzeonderdelen
De keuzeonderdelen zijn niet noodzakelijk om een opleiding te volgen. Jij maakt dus zelf de keuze om deze wel of niet aan te schaffen. Rijn IJssel adviseert je om deze wel aan te schaffen. Kies je er voor om bijvoorbeeld niet deel te nemen aan een excursie, dan biedt Rijn IJssel jou een alternatief programma.

Studiefinanciering

Heb je recht op studiefinanciering? Dat hangt af van de soort opleiding die je volgt (BOL of BBL) en je leeftijd.

BOL-opleiding voltijd

Volg je een voltijd BOL-opleiding en ben je 18 jaar of ouder? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering. De studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs. Afhankelijk van het inkomen van je ouders kun je een aanvullende beurs aanvragen. Daarnaast kun je een rentedragende lening en een OV-kaart aanvragen.

BBL-opleiding

Als je een BBL-opleiding volgt, heb je geen recht op studiefinanciering. In dit geval betaalt het leerbedrijf waar je in dienst bent meestal de opleidingskosten.

Meer informatie

  • Kijk op de website van DUO. Daar kun je ook informatie vinden voor het aanvragen en stopzetten van studiefinanciering en over hoeveel je mag bijverdienen naast de studiefinanciering.
  • Je kunt ook het servicekantoor van DUO in Arnhem bezoeken. Dit is alleen op afspraak mogelijk en het is te vinden op Pels Rijckenstraat 1, 6814 DK Arnhem. Maak een afspraak.
Steunfonds

Steunfonds

Voor studenten met financiële problemen heeft Rijn IJssel een steunfonds en een noodfonds.
Het steunfonds schenkt of leent geld aan een deelnemer die om financiële redenen geen opleiding kan volgen. Aanvraagformulieren voor het steunfonds en het noodfonds zijn verkrijgbaar bij de trajectbegeleider van de school/opleiding.
Voor studenten onder de 18 jaar heeft Rijn IJssel een aparte regeling.

Meer informatie?

Mail naar l.v.straaten@rijnijssel.nl.

Bekijk de folder met informatie.

Stichting Steunfonds Rijn IJssel

Verzekeringsinformatie voor studenten en stage-/leerbedrijven

Hier vind je informatie over de collectieve wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering van studenten. Deze informatie is afgestemd op verschillende doelgroepen zoals studenten (deelnemers), werknemers en stagebedrijven.

Dit zijn de verschillende informatiebladen: