Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Patissier

BBL

Dit kun je doen na je studie

Het beroep van patissier is veelzijdig! Je maakt exclusieve, ambachtelijke producten: chocoladewerk, ijs, klein gebak, desserts, taarten en showstukken. Je zorgt voor representatieve producten met de daarbij behorende etalages en verpakkingen. Je bent van alle markten thuis. Je optimaliseert het productieproces en de producten. Je bent naast vakman/vakvrouw ondernemend, stuurt mensen aan, coördineert werkzaamheden, regelt en signaleert. Je staat voor hoge kwaliteit en sluit aan bij de actuele ontwikkelingen in de banketwereld en de horeca.

Kijk naar het filmpje Patissier voor meer informatie.

25183, Patissier (Patissier)

Niveau 4

Specialistenopleiding
Je kunt deze specialistenopleiding volgen als je al een vakopleiding (niveau 3) hebt afgerond of als specialisatie na een middenkaderopleiding.

De BBL-opleiding duurt 1-2 jaar. Dat is afhankelijk van de vooropleiding en de werkervaring.

Toelating

Deze opleiding kun je alleen volgen als je beschikt over een diploma Zelfstandig werkend (banket)bakker of Leidinggevende bakkerij. De opleiding duurt langer als je niet beschikt over het vereiste banketniveau. Dit wordt door de docenten van de Vakschool Wageningen bepaald.

Verder heb je een officiële arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf.

Aanmelden ná 1 april voor schooljaar 2018-2019

Wil jij komend schooljaar een mbo-opleiding volgen en heb jij je nog niet aangemeld? Doe dat dan alsnog. Als je je aanmeldt moet je over de juiste vooropleiding beschikken en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten.

Heb je vragen? Het Studie Informatiepunt beantwoordt ze graag!

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BBL-opleiding. Dat betekent dat je naast een (on)betaalde baan van minstens 20 uur bij een erkend leerbedrijf één dag per week naar school gaat. In het jaar heb je zes weken lang twee dagen school. In die weken leiden we je op tot ambachtelijk ijsbereider.

De lesdag op school is de ene week volledig gericht op theorie, de andere week op theorie en praktijk.

In deze opleiding komt onder andere aan de orde:

  • Vervaardigen van patisserieproducten
  • Creatief denken
  • Ontwikkelen van nieuwe recepturen
  • Verpakken en presenteren van producten
  • Ondernemerschap
  • IJs bereiden

De opleiding omvat ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Voor het schooljaar 2018-2019 zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil voor 2017-2018 aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Cursusgeld per jaar - BBL

Voor schooljaar 2018-2019 heeft de minister van OCW het cursusgeld (als je op 1 augustus 2018 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 240,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 582,00 per cursusjaar.

 Overige kosten (prijspeil 2015-2016)

€ 550,00 tot € 800,00 voor boeken en overige materialen

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals:

  • Bachelor Docent Consumptieve Techniek
  • Small Business en Retail Management
  • Voedingsmiddelentechnologie met een specialistie bakkerijtechnologie

Welke leerweg past bij jou?

Actueel

De Wageningen University & Research bestaat 100 jaar en trakteert op taart. Studenten van Rijn IJssel Vakschool Wageningen bakten een taart voor de jarige....