Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen)

Patissier

BBL

Dit kun je doen na je studie

Het beroep van patissier is veelzijdig! Je maakt exclusieve, ambachtelijke producten: chocoladewerk, ijs, klein gebak, desserts, taarten en showstukken. Je denkt out-of-the-box. Je zorgt voor representatieve producten met de daarbij behorende etalages en verpakkingen. Je bent niet alleen een excellente patissier, maar ook in staat om kwaliteit te controleren, te beoordelen en anderen aan te sturen. Je kunt coördineren, organiseren en bedrijfsprocessen optimaliseren.

Kijk naar het filmpje Patissier voor meer informatie.

25797, Patissier

Niveau 4

Specialistenopleiding
Je kunt deze specialistenopleiding volgen als je al een vakopleiding (niveau 3) hebt afgerond of als specialisatie na een middenkaderopleiding.

De BBL-opleiding duurt 1-2 jaar. Dat is afhankelijk van de vooropleiding en de werkervaring.

Je kunt bij deze opleiding ook in januari starten.

Toelating

Deze opleiding kun je alleen volgen als je beschikt over een diploma Zelfstandig werkend (banket)bakker, Leidinggevende bakkerij, Ondernemer bakkerij of Gespecialiseerd kok.

De opleiding duurt langer als je niet beschikt over het vereiste banketniveau. Dit wordt door de docenten van de Vakschool Wageningen in overleg met het leerbedrijf bepaald.

Verder heb je een officiële arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BBL-opleiding. Dat betekent dat je naast een (on)betaalde baan van minstens 20 uur bij een erkend leerbedrijf één dag per week naar school gaat. In het jaar heb je zes weken lang twee dagen school. In die weken leiden we je op tot patissier.

De lesdag op school is de ene week volledig gericht op theorie, de andere week op theorie en praktijk.

De rode draad in deze opleiding is productontwikkeling en het creëren van nieuwe recepten. Dit doe jij aan de hand van de meest actuele ontwikkelingen in de vorm van trends en technieken. Onderdelen die aan bod gaan komen zijn onder andere chocoladewerk, ijs, friandises, desserts op bord, desserttaarten en showstukken van chocolade of suikerwerk.

In deze opleiding komt onder andere aan de orde:

 • Vervaardigen van patisserieproducten
 • Vervaardigen van showstukken
 • Ontwikkelen van nieuwe recepturen
 • Verpakken en presenteren van producten
 • Ontwikkelen van een neigen logo
 • Etaleren

De opleiding omvat ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken voor je beroep leren via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en helpt je bij doorstroom naar een vervolgopleiding.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Duits in de beroepscontext A2
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Streekproducten

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Cursusgeld per jaar - BBL

De minister van OCW heeft het cursusgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BBL-opleidingen op niveau Entree en niveau 2 wettelijk vastgesteld op € 258,00 per cursusjaar. Voor BBL-opleidingen op niveau 3 en 4 is het cursusgeld vastgesteld op € 624,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1 BOL BBL
Benodigde leermiddelen    
Boeken/licenties/readers € 85,00 € 60,00
Readers keuzedelen (optioneel) € 20,00-40,00 € 20,00-40,00
Beroepskleding vanaf € 190,00 € 40,00
Aanvullende voorzieningen    
Geen    

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals:

 • Bachelor Docent Consumptieve Techniek
 • Retail Management
 • Voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie bakkerijtechnologie

Actueel

Goede voeding bereiden. Voedsel waar een topsporter nóg beter van presteert. Dat is waar het in de kern om draait bij het keuzedeel Topsportkok. Dankzij...