Podiumkunsten

Muzikant | Muziek

BOL

Dit kun je doen na je studie

Je creëert zelfstandig muziek waarmee je als individu kunt optreden. Je zingt en kunt jezelf begeleiden met gitaar of toetsen, maar misschien zie je zelf nog meer mogelijkheden. Tevens biedt de opleiding goede doorstroommogelijkheden naar het hbo.

De muzikantenopleiding richt zich op eigenzinnige, creatieve solisten die zelf muziek kunnen schrijven. Je wordt opgeleid tot ondernemer in de muziekindustrie. Jouw muzikale product staat centraal en jij bepaalt zelf voor een groot deel hoe jouw opleiding eruitziet.


Aanmelden Try-out

Playlists

Als je wilt weten bij welke projecten onze studenten zoal betrokken zijn, kun je kijken in deze playlists:

Samenwerkingen

De opleiding werkt nauw samen met diverse podia in de omgeving zoals LuxorLive en Willemeen. Verschillende mensen uit de muziekindustrie verzorgen gastlessen bij de opleiding Rijn IJssel Muziek, bezoek aan verschillende studio’s en popcentra behoort tot de mogelijkheden. Ook zul je tijdens de opleiding vaak in contact komen met studenten van de opleiding Sound & Vision. Impresariaat Kunststof is een vaste partner voor stage-opdrachten.

Om alvast een indruk te krijgen van wat onze studenten zoal doen is er een playlist op Spotify met tracks van studenten en oud-studenten.

Internationaal

Rijn IJssel Muziek is bovendien deelnemer in MusicXchain, een samenwerkingsverband met opleidingen uit onder meer Duitsland, Letland, Slovenië en Finland. Daarbij vinden er uitwisselingen van studenten en docenten plaats en maak je dus ook muziek met studenten uit deze landen.

Wat vinden wij belangrijk?

 • Skills: binnen de opleiding krijg je onder andere les in vocals, performance, gitaar, piano, songwriting, muziektheorie en muziekproductie.
 • Ondernemen: als muzikant ben je ook ondernemer. Je leert je eigen muzikale product te verkopen op een manier die bij je past.
 • Persoonlijke begeleiding: je bent de ontwerper van je eigen onderwijs. Jij bepaalt wat je wilt leren en onze docenten ondersteunen je daarin.
 • Samenwerking: je wordt opgeleid als solist maar als muzikant is het ook belangrijk om te kunnen samenwerken. Je leert samenwerken met andere muzikanten en kunstenaars uit andere disciplines.
 • Praktijkervaring: door middel van optredens en stage doe je veel praktijkervaring op.

25654, Muzikant

Niveau 4

Middenkaderopleiding
Je leert hier werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Rond je een middenkaderopleiding af met een diploma, dan kun je verder studeren op het hbo.

Duur

Deze BOL-opleiding duurt 3 jaar.

Je kunt in overleg bij deze opleiding het hele jaar door instromen zolang het maximale aantal van 10 studenten nog niet is bereikt.

Auditiedata

De auditiedata voor schooljaar 2022-2023 zijn vastgesteld op:

 • 10 februari 2022
 • 24 maart 2022
 • 14 juni 2022

Je krijgt een uitnodiging voor de auditie als je je hebt aangemeld voor de opleiding.

Toelating

Wettelijke toelatingsvoorwaarden

Om een vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) te volgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:

 • je hebt een diploma lbo, vbo of vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg.
 • je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3).
 • je hebt een bewijs dat je de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen. Of je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Een welkomstgesprek is altijd onderdeel van de toelatingsprocedure.

Aanvullend
Naast bovenstaande eisen zijn er voor deze opleiding aanvullende eisen. Het gaat om stem- en/of instrumentbeheersing en om de geschiktheid voor de beroepspraktijk. Dit wordt beoordeeld in de auditieprocedure.
Het totaal aantal beschikbare plaatsen voor de opleiding Muzikant is vastgesteld op 10.
Er bestaat altijd veel belangstelling voor de opleiding. Meld je dus op tijd aan. Je krijgt dan een uitnodiging voor de auditie.

Auditie

Na je aanmelding voor deze opleiding muzikant ontvang je van ons een mail met informatie over de auditieprocedure.
De auditie bestaat uit een digitale opdracht, een gesprek en een auditiedag.

Wat je verder nog wilt weten

Dit is een BOL-opleiding. De BOL-opleiding gaat uit van 60% van de tijd les op school en 40% in de praktijk (stage).

Bij Rijn IJssel volg je RIJk Onderwijs. Bij de start van je opleiding ga je je eerst oriënteren: je kijkt goed wat je opleiding en beroep precies inhouden en wat jouw leervragen zijn. Na die oriëntatiefase volgt de ontwikkelfase: je ontwikkelt je totdat je beroepsbekwaam bent.

Tijdens je opleiding werk je steeds zelfstandiger. Jij bepaalt steeds meer je eigen leerroute. Als je alle werkprocessen voor je latere beroep goed in de vingers hebt, kun je examen doen.

Je leert alles wat je nodig hebt om je beroep uit te kunnen oefenen. Dan gaat het dus om veel beroepsspecifieke kennis en vaardigheden. 

De opleiding bestaat uit leereenheden. Deze leereenheden duren vijf weken en bestaan uit verschillende werkprocessen. Wat onder andere aan bod komt is het ontwikkelen van eigen songs, het performen, het organiseren van een showcase, het maken van een eigen EP en het maken van een performance van 45 minuten.

Je krijgt ook algemene vakken die niet direct met een opleiding of beroep te maken hebben, maar die je wel nodig hebt voor je diploma. Denk aan Nederlands, Rekenen en Engels. Waar het kan spitsen we deze lessen toe op het vak van muzikant.

Binnen de leereenheden komen de volgende onderdelen aan bod die helemaal gericht zijn op jouw latere beroep:

 • Vocals
 • Backing vocals
 • Gitaar
 • Piano
 • Performance
 • Organisatie
 • Songwriting
 • Werken met audiobewerkingssoftware
 • Algemene Ondernemersvaardigheden
 • Muziekgeschiedenis
 • Loopbaan en burgerschap
 • Muziektheorie

Je kunt tijdens de opleiding bovendien nog extra zaken leren voor je beroep via keuzedelen. Als je zo’n keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie.

Als je een keuzedeel goed afsluit, komt dat apart op het diploma te staan. Het vergroot je arbeidsmarktkansen en het vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie. 
We bieden de volgende keuzedelen aan:

 • Ondernemerschap mbo
 • Livetechniek
 • Voorbereiding hbo

Lees meer over keuzedelen

Rijn IJssel zet zich in om de schoolkosten zo laag mogelijk te houden.
Er zijn enkele maatregelen doorgevoerd, waardoor de kosten lager zullen zijn dan het prijspeil aangeeft. Zo betaal je voortaan de uitgeversadviesprijs voor boeken en vraagt Rijn IJssel onder andere geen bijdrage meer voor praktijkmaterialen, masterclasses, workshops of eendaagse excursies.

Lesgeld per jaar - BOL

De minister van OCW heeft het lesgeld voor schooljaar 2022-2023 (als je op 1 augustus 2022 18 jaar of ouder bent) voor de BOL-opleidingen wettelijk vastgesteld op € 1239,00 per cursusjaar.

Overige kosten (prijspeil 2021-2022)

Leerjaar 1  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 35,00
Bezoek optredens  
Pen, schrijfblok, blok muzieknotatie  
20 snelhechters, insteekhoezen en tabladen  
Oordoppen op maat gemaakt door Gehoorbescherming  
Windows of Mac laptop  
Audio-interface  
Voor gitaar/bas: instrument, stemapparaat, Jack-kabels  
Voor toetsen: Jack-kabels, MIDI master keyboard (49 of 61 toetsen)  
Voor zang: microfoon, XLR kabels  
Aanvullende voorzieningen  
Geen  
Leerjaar 2  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 35,00
Bezoek optredens  
Aanvullende voorzieningen  
Studiereis Berlijn (optioneel) € 450,00
Leerjaar 3  
Benodigde leermiddelen  
Boeken/licenties/readers € 20,00
Bezoek optredens  
Aanvullende voorzieningen  
Studiereis Berlijn (optioneel) € 450,00

Na het afronden van deze opleiding ben je in principe toelaatbaar tot het hbo. Oud-studenten hebben gekozen voor vervolgopleidingen in de muziek, maar ook voor bijvoorbeeld creatieve therapie, music management of bedrijfskunde. Voor hbo-muziekopleidingen geldt dat deze ieder een eigen toelatingsbeleid hebben: je zult hiervoor auditie moeten doen.

Actueel

Na lang wachten is het zover: Witte Villa op de Arnhemse ENKA-campus is maandag 21 maart officieel in gebruik genomen. De stafdiensten en het college van...